Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

4 predloga za lakši polazak u školu

4 predloga za lakši polazak u školu

Sada ima samo nekoliko dana do zvaničnog polaska u školu. Za mnoge od nas to je košmar u najavi. Ova školska godina će biti mnogo drugačija od svih prethodnih. Mnogi roditelji su se prvi put susreli sa online načinom učenja. Odjednom, na silu, bez najave. Niko nije pomislio da bi mogla da dođe svetska pandemija i ograniči nam sve što smo do sada bez razmišljanja koristili i uzimali zdravo za gotovo.

Ali tu smo gde smo. Počinjemo novu školsku godinu, deca se vraćaju u klupe, bar za početak. Evo nekoliko saveta kako da ovaj početak prođe sa manje stresa nego što mora.


Učenje fleksibilnosti


Povratak u školske klupe je značajan za decu, jer je to sistem na koji su navikli, nedostajali su im drugari i željni su da se ponovo druže. Ipak, iako će po svemu gledano, školska godina početi u školskim klupama, neizvesno je da li će se tamo i nastaviti. Ovo je trenutak da decu naučite da budu fleksibilni i da se prilagođavaju situaciji.

Možete ih polako pripremati na to da oni možda neće ostati u školi tokom cele školske godine, i da je to u redu. Trenutno je situacija takva i treba je prihvatiti. To je dobro da pokažemo i deci i sebi. Da se ne borimo protiv nečega što ne možemo da kontrolišemo.


Prođite sa detetom kroz zdravstvene preporuke


Deci treba usmeriti pažnju na ono što mogu da kontrolišu, a ne na neizvesnost u kojoj se svi nalazimo. Postoje tačne zdravstvene preporuke, koje stručnjaci predlažu za svakog pojedinca društva. Pokažite detetu na koji način se pravilno nosi i skida maska. I naznačite mu koliko je to važno. Pranje ruku je jedna od mera predostrožnosti, koja se oduvek pokazala kao dobar metod dezinfikovanja. Ovo je, takođe, aspekt na kom možete poraditi sa decom.


Najavite promene u učionici


Pripremite ih na promene u školi. Ukoliko ste se već raspitali kakve će biti konkretno promene u vašoj školi, uputite i dete na njih. Recite im kako će sada učionice izgledati, gde će biti stolovi, koliko će ih biti u odeljenju. Objasnite im kako se sada hrane.

 

Ako postoji kuhinja u okviru škole – predstavite im kako će sada njihov ručak izgledati i kako će ga dobijati. Ako dete nosi užinu od kuće, objasnite mu zašto je sada drugačije zapokavana i šta treba da uradi pre jela. Kao i to da sada nema deljenja hrane iz iste kese ili posude.

Kada prođete kroz sve pojedinosti, dete će imati osećaj da sada više zna o tome kako će škola izgledati. Osećaće se sigurnije.


Budite nežni


Nežnost prema sebi i prema deci ove godine je specijalno važna, jer će školska godina, objektivno gledano, biti teška i stresna za sve. Obim i način učenja će se verovatno značajno izmeniti i to može uvesti poteškoće u organizovanju vremena kod manje i veće dece. Možda će im biti potrebna pomoć u tome kako da se organizuju, kako da pravilno iskoriste svoje vreme u toku dana i završe sve zadatke.

Trudite se da budno pratite da li dete ima neke poteškoće u učenju ili da li je anksiozno zbog situacije u kojoj se nalazi. Anksioznost se može smanjiti razgovorom i isticanjem pozitivnih strana određene situacije, kako bi se dete umirilo.

Ono što ostaju glavne preporuke je svakako nošenje maske, pranje ruku i održavanje fizičke distance, o kojoj je potrebno dosta razgovarati sa decom. Vodite računa o ishrani, redovonoj fizičkoj aktivnosti i jačanju dečjeg imuniteta.

Želimo vam što manje stresan polazak u školu!