Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Kako smiriti aritmiju srca?

Kako smiriti aritmiju srca?

Aritmije predstavljaju nepravilan rad srca, i uprkos rasprostranjenom mišljenju, u ovakvim situacijama srce može kucati i usporeno, ne samo ubrzano.


Mogu se javiti zbog raznih stanja u organizmu zbog kojih srčani rad može biti poremećen. U većini slučajeva su bezopasne. Ipak, u pojedinim situacijama mogu nastati i kao posledica oštećenja srčanog mišića. Tada zahtevaju adekvatno lečenje da ne bi dovele do težih komplikacija ili srčanog zastoja.


Iako je veoma neprijatna i izaziva paniku kod ljudi, uz savete u nastavku teksta saznajte kako da reagujete ako se javi, i što je još važnije - kako smiriti aritmiju srca.

 

Aritmija srca- uzroci

Uzroci nepravilnog rada srca mogu biti razni.


Grubo se mogu podeliti na one koji su nastali zbog poremećaja stvaranja nadražaja ili poremećaja prevođenja nadražaja u ćelijama srčanog tkiva.


S druge strane, uzroci mogu nastati i zbog bolesti organa kao što su štitasta i nadbubrežna žlezda, pluća, bubrezi, nervnog sistema i slično, ili opšteg poremećaja u organizmu kada dolazi do gubitka određenih minerala i tečnosti, a koji mogu nastati kao posledica uzimanja određenih lekova, pada arterijskog krvnog pritiska, pada koncentracije kiseonika u krvi, pušenja, alkohola ili povišene telesne temperature.


Aritmije mogu biti i urođene a najčešće su:

 • WPW sindrom (Wolff-Parkinson-White) koji može izazvati tahikardiju, a karatkeriše ga dodatni put koji omogućava električnim impulsima da putuju između gornjih i donjih komora srca.
 • LQT sindrom (Long QT Syndrome) - genetski poremećaj koji može uzrokovati nepravilnosti u električnoj aktivnosti srca, što može dovesti do opasnih aritmija poput ventrikularne fibrilacije.
 • Brugada sindrom - takođe urođen genetksi poremećaj rada srca koji izaziva abnormalnosti u redovnoj aktivnosti srca i povećava rizik od ventrikularnih aritmija.
 • Hypoplastic Left Heart Syndrome (HLHS) - kompleksna srčana mana koja podrazumeva nerazvijenost leve strane srca. Ova anomalija može značajno uticati na normalnu aktivnost srca.

 

Aritmija-simptomi

Preskakanje srca često je veoma neprijatno i izaziva dodatan strah i nervozu kod ljudi.


Aritmija se može javiti u vidu tahikardije (ubrzanog pulsa) čiji su simptomi:

 • neprijatan osećaj u grudima
 • lupanje srca
 • otežano disanje
 • znojenje i osećaj slabosti
 • osećaj kao da će srce iskočiti iz grudi
 • vrtoglavica

 

Drugi oblik aritmije je brahikardija (usporen puls) čiji su simptomi:

 • plitko i otežano disanje
 • vrtoglavica
 • umor
 • gubitak svesti

 

doktor-drži-maketu-srca-u-rukama

 

Aritmija srca na nervnoj bazi

Poremećaj rada srca može nastati i kao posledica dugotrajnog izlaganja stresu.


Mentalno zdravlje, stres i problemi mogu da uzrokuju pogoršanje simptoma poremećaja rada srčanog ritma, ili mogu biti povezani sa drugim zdravstvenim problemima.


Visok nivo stresa, koji je svakodnevan i hroničan, može da izazove napade panike koji se manifestuju simptomima sličnim kao kod srčanog udara i poveća rizik od raznih kardiovaskularnih bolesti.

 

Koliko traje aritmija?

Prilikom napada aritmije veoma je važno da ne paničite i da ostanete pribrani, iako znamo da je za to potreban veliki trud. Pokušajte da legnete da biste ublažili nepravilan rad srca.


Simptomi aritmije kao što su osećaj lupanja ili preskakanja srca, otežano disanje, nesvestica i bol u grudnom košu, mogu trajati veoma kratko i javljati se povremeno, ili duže uz češće javljanje. Sam intenzitet i trajanje aritmije zavisi od mnogo faktora.


Neke aritmije se javljaju asimptomatski, a otkrivaju se tek tokom rutinskog pregleda. Teške za dijagnostikovanje su i one koje se povremeno javljaju i traju kratko.


Ukoliko sumnjate na bilo koji oblik aritmije, neophodno je da se javite lekaru kako bi se uradile određene dijagnostičke analize, utvrdio uzrok njenog nastanka i precizirao način lečenja.

 

Da li je aritmija izlečiva?

Ne postoji univerzalan lek kada je aritmija u pitanju. Preporuka lekara je da zdravlje srca čuvamo i pre nego što do eventualnih problema dođe.


Kako za zdravlje celokupnog organizma, tako i za zdravlje srca, potrebno je da se okrenemo zdravim životnim navikama što podrazumeva:

 

 • Umerenu fizičku aktivnost (bar dva sata tokom nedelje)
 • Ishranu sa što manje nezdravih masnoća i industrijskog šećera
 • Održavanje optimalne telesne težine
 • Redovan san i odmor
 • Prestanak pušenja i konzumiranja alkoholnih pića
 • Izbegavanje stresa, u meri koliko je to moguće
 • Unos suplementacije na bazi koenzima q10 koji je ključan za pravilan rad kardiovaskularnog sistema

 

Lečenje aritmije

Kako bi se pristupilo adekvatnom lečenju, ali i proceni vrste i ozbiljnosti aritmije, koristi se standardna kardiološka dijagnostika, a neke od metoda su:

 

 • EKG
 • 24-časovni holter
 • magnetna rezonanca srca
 • ultrazvuk srca


Benigne aritmije koje pacijent ne oseća često mogu da se drže pod kontrolom uz pomoć promene svakodnevnih životnih navika i ne zahtevaju lečenje.


Međutim, kod učestalih i simptomatskih aritmija, ili onih koje su posledica oštećenja srčanog tkiva, potrebno je primeniti adekvatnu terapiju u koju najčešće spadaju lekovi kao što su beta blokatori ili antiaritmici.


U pojedinim situacijama primenjene terapije ipak nisu dovoljne, te se mora pristupiti invanzivnim kardiohirurškim ili kardiološkim procedurama.

 

Šta je dobro za artimiju srca?

Uz promenu svakodnevnih životnih navika i izbegavanje stresnih situacija, kao pomoć u prevenciji aritmije mogu biti razni suplementi i preparati koji pozitivno utiču na poboljšanje zdravlja srca, krvnih sudova i opšteg stanja organizma.


Preporučujemo vam Strong Koenzim Q10, Koenzim Q10+ vitamin B1, Koenzim Q10+Acetil-L-karnitin, preparate sa magnezijumom i omega 3 masnim kiselinama.

 

Kako smiriti aritmiju prirodnim putem?

Aritmiju je moguće lečiti i prirodnim putem, ali je poželjno konsultovanje sa lekarima koji će preporučiti najdelotvorniju terapiju.
Ipak, u slučaju da imate visok krvni pritisak, dijabetes ili holesterol, obavezno se pre bilo kakve odluke posavetujte sa kardiolozima o najboljim načinima lečenja aritmije.


Za koju god terapiju da se odlučite, ne zaboravite na uvođenje zdravih navika u svakodnevan život, unos suplemenata, kao i na odlazak na redovne kontrole kako bi se pratilo stanje i na vreme menjala terapija ukoliko za to bude bilo potrebe.

Za najprirodnije delovanje na aritmije, prevenciju bolesti srca, ali i jačanje celokupnog zdravlja, na raspolaganju su vam Strong Nature proizvodi najvišeg kvaliteta.