Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Koji je najbolji koenzim q10?

Koji je najbolji koenzim q10?

Koenzim q10 je sam po sebi poznat kao „pomagač“ – on pomaže našim ćelijama da proizvode energiju, tj. ATP. Koenzim q10 igra bitnu ulogu u procesu transportovanja elektrona kroz koji se stvara esencijalno gorivo za funkcionisanje naših ćelija. Koji je najbolji koenzim q10 je već malo komplikovanije pitanje na koje ćemo pokušati da damo odgovor u tekstu koji sledi.


Pošto se koenzim q10 nalazi najviše u mediteranskoj hrani, a sam po sebi je odličan po zdravlje organizma, ovi topli letnji dani na moru su pravo vreme da se upoznate sa širokim spektrom značaja, upotrebe, i dejstva koenzima q10.

 

 

Šta je koenzim q10?

Koenzim q10 je prirodni antioksidans koji pomaže mitohondriji u proizvodnji ATP-a, tj. esencijalne energije za normalno funkcionisanje ćelije, a samim tim i celog ljudskog organizma.

Koenzim q10 se nalazi u svakoj našoj ćeliji, ali kako starimo, tako on postaje manje prisutan i manje delotvoran. Često se manjak koenzima q10 svrstava među glavne razloge neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova bolest, baš zato što našim starenjem takođe i opada prisutnost koenzima q10 u ćelijama.


Ovaj prirodni antioksidans je nalik vitaminu koji se javlja u našem telu.

 

 

 

Čemu služi koenzim q10?

Koenzim q10 (CoQ10) služi za neutralisanje slobodnih radikala i sprečava da njihova prisutnost ošteti naš organizam. Javlja se u dva oblika:

 • Aktivnom: ubikvinol
 • Neaktivnom: ubikinon

 

Kako bi naše telo moglo da ga koristi, ono mora da pretvori CoQ10 iz svog neaktivnog u aktivni oblik. Kada dostigne svoj aktivni oblik, mitohondrije mogu da ga koriste u ATP sintezi. Međutim, tokom te sinteze, mitohondrije ispuštaju slobodne radikale, a višak slobodnih radikala može dovesti do oštećenja DNK.


Postoji niz zdravstvenih benefita koje dobijamo od koenzima q10:

 1. Poboljšanje zdravlja srca
 2. Smanjenje bolova u mišićima
 3. Manje učestale migrene
 4. Zaštita od bolesti povezanih sa starenjem (pogotovo neurodegenerativnih bolesti)

 

 

Prirodni koenzim q10

Prirodni koenzim q10 se nalazi u našim ćelijama i pored tog što se nalazi u našem telu, koenzim q10 možemo dobiti iz različite vrste hrane, pogotovo morske. Najčeće je koenzim q10 zastupljen u sledećim namirnicama:

 • integralnim žitaricama
 • mesu
 • orasima
 • ribi
 • jajima

 

salata sa tunjevinom, jajima i maslinkama

 

Upotreba koenzima q10

Najpoznatija i najvažnija upotreba koenzima q10 jeste usporavanje procesa koji dovode do oštećenja i starenja ćelija i tkiva.


Bolesti srca su jako usko povezane sa nedovoljnom količinom koenzima q10 u organizmu, a u srcu bi trealo da ga ima najviše. Zbog toga je jedna od najučestalijih upotreba koenzima q10 vezana za poboljšanje rada srca, uzima se uz lekove za holesterol, kada je povećan krvni pritisak i u usporavanju starenja ćelija i tkiva.


Koenzim q10 se upotrebljava još i za:

 • Smanjenje rizika od suženja krvnih sudova
 • Smanjenje opasnosti od aritmije
 • Smanjenje rizika od infarkta
 • Smanjenje bolova u mišićima od upotrebe statina
 • Smanjenje šanse za upalu neurona i ćelija u trigeminovaskularnom sistemu (smanjeni rizik pojavljivanja hroničnih migrena)

 

Dodaci ishrani koji sadrže koenzim q10 imaju ulogu da preveniraju gorenavedene probleme, ali se preporučuju i u situacijama kada su ova stanja već i poodmakloj fazi.

 

 

Dejstvo koenzima q10

Koenzim q10 alecti ima sinergističko dejstvo sa glutenom i selenom, koji su moćni antioksidansi sami po sebi. Kao takvi, ova tri antioksidansa usporavaju procese starenja ćelija, ali sama proizvodnja koenzima q10 se smanjuje čak 80% kako starimo.

 

 

Koenzim q10 acetil l karnitin. Koenzim q10 sa B1 vitaminom.

 

Statini, koji se koriste pri lečenju srčanih bolesti, dovede do izrazitog smanjenja količine koenzima q10 u organizmu. Ljudi koji imaju srčane bolesti već imaju prilično nizak nivo koenzima q10, tako da im ova nuspojava stvara veliki rizik. Zbog toga se koenzim q10 sa B1 vitaminom često preporučuje kao sasvim siguran i tolerantan dodatak već prirodnoj količini CoQ10 u telu.

 

Dejstvo koenzima q10 je u saglasnosti sa statinima, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od daljeg oštećenja tkiva.

 

 

Nuspojave koenzima q10

 

Kao i za svaki lek, pa i suplement, kada se pređe određena preporučena doza – može doći do neželjenih posledica.

 

 • Vrtoglavica
 • Mučnina
 • Glavobolja
 • Bol u stomaku
 • Umor
 • Nesanica
 • Osip na koži

 

Ovo su samo neke od neželjenih posledica do kojih može dovesti prekomerna doza koenzima q10 – zbog toga je jako bitno da se posavetujete sa svojim lekarom i farmaceutom pre upotrebe. Doziranje se određuje na osnovu ličnih potreba i stanja organizma, često će doza leka zavisiti od vaše starosne dobi, prethodnih oboljenja ili prisutnosti nekih hroničnih bolesti. 

 

 

Koenzim q10 za kožu

 

Samim tim što usporava starenje ćelija, ovaj neverovatan vitamin ima veliku primenu u dermatologiji. Možete već pretpostaviti da se korišćenje koenzima q10 za kožu ispostavilo kao odlično rešenje protiv bora, drugih znakova starenja i, što je najbitnije, slobodnih radikala.

 

Koenzim q10 1+1 paket Koenzim q10 dodatak ishrani 1+1 paket.

 Korišćenjem koenzima q10 na licu, naša koža ga apsorbuje i dalje koristi za proizvodnju energije u ćelijama što sprečava njihovo propadanje i u isto vreme nas podmlađuje.

Pre nego što stavite serum sa koenzimom q10 na kožu lica, temeljno se umijte i osušite lice. Na taj način ćete osigurati čist put koenzimu da prođe do dubine vaše kože i očisti je od nepoželjnih i štetnih slobodnih radikala.

 

Pored svih benefita koje ima, znajte da je najbolji koenzim za vas onaj koji zadovoljava sve vaše potrebe. Dakle, prirodni koenzim koji je dobijen iz zdrave i organske hrane, a kad je reč o suplementaciji, najbolji je onaj koenzim koji je dobijen prirodnim putem, od odabranih i proverenih sastojaka.

Potražite svoj idealan koenzim q10 u bogatoj Strong Nature ponudi, ojačajte svoje srce i krvne sudove, a svoju kožu učinite mlađom, lepšom i baršunastom.