Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Štitna žlezda - simptomi kod žena i mogući problemi

Štitna žlezda - simptomi kod žena i mogući problemi

Da li ste znali da je štitna žlezda odgovorna za to koliko vam brzo kuca srce ili koliko brzo sagorevate masti i kalorije? Ovaj organ u obliku leptira je veoma važan, posebno za žene. On proizvodi hormone, a problem nastaje kada se to dešava premalo ili previše. Ovi hormoni određuju koliko ste umorni, ili aktivni, kao i da li mršavite ili dobijate na težini.


Problemi sa štitnom žlezdom kod žena se češće javljaju nego kod muškaraca, i to uglavnom nakon trudnoće ili nakon menopauze. Saznajte zašto je to tako, koji su najčešći simptomi štitne žlezde kod žena i kako da reagujete na vreme.

 

Šta je štitna žlezda i za šta je važna?

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u ljudskom telu. Ima neobičan izgled leptira i smeštena je u donjem delu vrata sa prednje strane. Nazivamo je još i štitasta ili tiroidna žlezda (tiroidea).

Hormoni štitne žlezde zaduženi su za rad skoro svake ćelije u ljudskom organizmu, stoga je od izuzetnog značaja zdravlje ovog organa, praćenje i kontrola.


Iako muškarci neretko imaju problema sa štitnom žlezdom, poremećaji funkcije ovog organa se značajno više dešavaju kod žena. Zašto je to tako? Ne postoji dovoljno precizan i naučno istražen odgovor, ali lekari su došli do toga da su jedan od glavnih uzroka ženski hormoni, odnosno, dominantan estrogen.

 

Štitna žlezda - simptomi kod žena i dalji uticaj poremećaja rada

Najčešći simptom poremećaja funkcionisanja ovog organa kod žena su:

  • Problemi sa menstruacijom. Oni se javljaju i kod hipotireoze i kod hipertireoze, samo su simptomi drugačiji. Kod smanjene funkcije štitne žlezde, žene se suočavaju sa obilnim i bolnim menstruacijama.
  • Usporena štitna žlezda ili uvećana, može dovesti i do kašnjenja menstruacije, preskakanja više meseci - što žene u pedesetim godinama mogu pogrešno protumačiti, kao menopauzu. Međutim, upravo ovakvi problemi sa štitnom žlezdom mogu dovesti do rane menopauze, i to pre 40. godine.
  • Problemi sa trudnoćom. Štitna žlezda u trudnoći može napraviti mnogobrojne komplikacije, stoga je veoma važno uzimati terapiju koju je prepisalo stručno lice, jer adekvatna terapija može rešiti problem sa održavanjem trudnoće, koji se javlja usled smanjene funkcije štitne žlezde.

 

Najčešći uzročnik smanjene funkcije štitne žlezde, koja se stručno naziva hipotireoza, je Hašimoto - bolest koja je autoimuna, ali je naš imunitet vidi kao pretnju i zbog toga on napada štitnu žlezdu, koja nakon toga biva oštećenja i smanjuje svoju produkciju. 

 

Sa druge strane, prevelika proizvodnja hormona ove žlezde, takođe, može loše uticati na zdravlje žene, a uvećana štitna žlezda može da ugrozi trudnoću i održavanje trudnoće. Zbog toga je važno da se i u tom slučaju posavetujete sa lekarom o terapiji koju ćete primenjivati.

 

Kako se leči štitna žlezda?

Ono što je neophodno je da se javite svom lekaru i pitate ga za mišljenje. Da li i kada da radite test i koliko puta treba da ga ponovite.


Lekar će prepisati terapiju u zavisnosti da li je funkcija štitne žlezde povećana ili smanjena. Postoje i druge preporuke za ovo stanje, kao što su operacija ili radiotalasi.


Pored terapija, važna je ishrana - ona treba da bude bogata jodom. Jod i štitna žlezda su sjajan tandem, a suplementi na bazi joda značajno pomažu štitinoj žlezdi da se vrati normalnoj produkciji hormona.

 

Jedan od takvih proizvoda je i Strong Nature Tiroid koji će vam pomoći da prevenirate probleme, kao i da značajno ublažite tegobe nastale usled hipotireoze ili hipertireoze.


Ukoliko imate u porodici nekoga ko je imao probleme sa štitnom žlezdom, veće su mogućnosti da ćete i vi imati. Kada posumnjate na simptome menopauze - kao što su naleti vrućine i hladnoće, dobijanje na težini, promene raspoloženja, umor i nervoza, tada treba da se obratite lekaru za savet, jer to mogu biti i simptomi smanjene funkcije štitne žlezde.


Brinite o svom zdravlju na vreme!