Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

  Za zdravlje štitne žlezde

  Štitna žlezda, koja se još naziva i štitasta ili tireoidna žlezda, spada u grupu endokrinih žlezda, a nalazi se u prednjem delu vrata. Neopipljiva je na dodir kada je normalne veličine.


  Izgledom podseća na oblik leptira, a sastoji se od dva režnja koja su povezana mostom (istmusom).


  U nastavku saznajte detalje o ovoj žlezdi, simptomima bolesti, prevenciji i njenom lečenju.


  Štitna žlezda

  Ova endokrina žlezda luči nekoliko hormona:

  • T3 (Trijodtironin)
  • T4 (Tiroksin)
  • Kalcitonin

  Od njih, svaki ima specifičnu ulogu u organizmu i utiče na razne procese kao što su pravilan rad srca, održavanje trudnoće, održavanje nivoa glukoze u krvi, rast, razvoj i metabolizam kalcijuma.


  Još tokom fetalnog razvića i detinjstva su upravo tireoidni hormoni ključni za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema, od kojih glavnu ulogu ima tiroksin-T4.


  Štitna žlezda - simptomi

  Do disbalansa u radu štitne žlezde dolazi zbog povećanog ili smanjenog lučenja hormona koje ova žlezda produkuje, tako su najčešća oboljenja:

  • Hipotireoza – kada dolazi do usporenog rada žlezde usled smanjenog lučenja hormona
  • Hipertireoza – kada dolazi do ubrzanog rada žlezde usled povećanog lučenja hormona


  Tako se, kada je u pitanju štitna žlezda, problemi i simptomi oboljenja razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o hipotireozi ili hipertireozi.


  Štitna žlezda - problemi

  Problemi u radu štitne žlezde mogu nastati zbog više faktora koji se javljaju u organizmu. Oni mogu biti vezani za razne spoljašne faktore, način života ili pak starost, pol, najzad i genetiku.

   

  Često problemi sa štitnom žlezdom mogu nastati zbog: nedovoljnog unosa joda, Hašimoto sindroma ili dejstva pojedinih lekova i autoimunih bolesti, a koji dovode do smanjenja funkcije tireoidne žlezde, dok je uvećanje štitne žlezde češće vezano za pol ili se pak javlja nakon terapije zračenjem u predelu vrata.


  Usporena štitna žlezda - simptomi

  U slučaju da je lučenje hormona štitne žlezde smanjeno ili usporeno, neki od simptoma koji se mogu ispoljiti su:

  • Česte promene raspoloženja
  • Usporen rad srca
  • Poremećaj menstrualnog ciklusa
  • Pojačan umor, malaksalost islabost u mišićima
  • Pojačana osetljivost na hladnoću
  • Problemi sa koncentracijom i pamćenjem

  U situaciji kada je usporen rad štitne žlezde, TSH je povišen, dok su hormoni T3 i T4 sniženi.


  Uvećana štitna žlezda - simptomi

  U slučaju da je lučenje tireoidnih hormona pojačano, dolazi do ubrzanog rada metabolizma i simptoma kao što su:

  • Uvećana štitna žlezda (otok na dnu vrata)
  • Drastičan gubitak kilograma, čak i pri normalnom ili povećanom unosu hrane
  • Ubrzan ili nepravilan rad srca
  • Povećan apetit
  • Pojačano znojenje
  • Poteškoće sa spavanjem
  • Nervoza, razdražljivost i anksioznost
  • Osetljivost na toplotu
  • Osećaj podrhtavanja prstiju i ruku

  Kod osoba starije životne dobi simptomi kao što suumor, netolerancija na toplotu ili ubrzan rad srca, mogu da izostanuili da se manifestuju u znatno blažem obliku.


  Štitna žlezda – simptomi kod žena

  Uvećana štitna žlezda se češće javlja kod žena. Na sam problem sa povećanim lučenjem hormona mogu da ukažu simptomi kao što su ubrzan rad srca, preterana razdražljivost, slabost i gubitak težine.


  Hipertireoza kod žena može da izazove poremećaje u menstrualnom ciklusu, teškoće tokom začeća, ili pak teškoće u održavanju i iznošenju trudnoće.

   

  Štitna žlezda i menstruacija

  Kod žena koje imaju uvećanu štitnu žlezdu povremeno se javlja slabo menstrualno krvarenje, a kod nekih se javlja potpuni izostanak ciklusa.


  Ovo stanje potrebno je lečiti, jer u protivnom može da dovede do komplikacija tokom trudnoće, da utiče na fetus ili da dovede do dugoročnih problema sa štitnom žlezdom majke.


  Lečenje se uglavnom sprovodi hormonskim terapijama koje pomažu normalno funksionisanje štitne žlezde, a samim tim se poboljšava ili normalizuje i nepravilnost u menstrualnom ciklusu.


  Melatonin i štitna žlezda

  Melatonin je hormon male žlezde u mozgu, a koja se nalazi između moždanih hemisfera i zove epifiza.


  Uloga melatonina u organizmu pretežno je vezana za regulaciju ritma spavanja i budnosti. Uz tu ulogu, melatonin ima uticaja na sekreciju hormona štitne žlezde, kortizola, prolaktina i luteinizirajućih i folikokstimulirajućih hormona kod žena i kod muškaraca.


  Upravo zbog toga, lekari savetuju izbegavanje suplemenata melatonina kod adolestenata i u trudnoći.


  Štitna žlezda i koprivnjača

  Hronična koprivljača spada u reakcije na koži koje se manifestuju crvenim ili belim pečatima koji svrbe, a koji se periodično pojavljuju i nestaju. Kada je u pitanju hronično stanje, pečati pretežno traju duže od šest nedelja, nakon čega se povlače i potom se ne pojavljuju mesecima ili godinama.


  Sama po sebi koprivljača nije opasna po zdravlje, niti ugrožava život, ali je veoma neprijatna i ometa svakodnevne aktivnosti. Uzrok njene pojave nije uvek poznat, ali se smatra da je često posledica stanja kao što su lupus ili poremećaj rada štitne žlezde.


  Lečenje koprivljače veoma je jednostavno, a doktor će u najvećem broju slučajeva preporučiti upotrebu antihistaminika i lekova koji smanjuju osećaj svraba na koži.


  Štitna žlezda i nervoza

  Nervozni smo zbog štitne žlezde? Naučnici i dalje nemaju konkretan odgovor, ali se veruje da postoji duboka povezanost između poremećaja rada štitne žlezde i nivoa stresa koji proživljavate. To se događa zato što su hormoni koje luči žlezda povezani sa sistemom za stres u telu, kao i sa hormonom stresa.


  Poremećaj rada štitne žlezde ima često zajedničke simtome sa određenim stanjima, ili pak poremećajem mentalnog zdravlja, što se posebno odnosi na anksioznost ili depresiju.


  Zbog nejasnih simptoma, poremećaj u radu štitne žlezde može neretko da se dijagnostifikuje kao neki od problema sa mentalnim zdravljem.


  Štitna žlezda i nadutost stomaka

  Kada je hipotireoza u pitanju, dolazi do usporavanja čitavog organizma, uz to, i do naglog dobijanja kilograma, slabljenja apetita, zatvora i slabosti.


  Ishrana je jako važna pomoć u pravilnom radu štitne žlezde, te se primarno preporučuju namirnice bogate jodom, mineralima i vitaminima.


  Namirnice koje pomažu nadutost treba posebno izbegavati da se stanje ne bi pogoršalo, a neke od njih su:

  • Kikiriki
  • Karfiol
  • Soja
  • Spanać

  Uz sve to, veoma je važan unos ribe, koja sadrži omega 3 nezasićene masne kiseline, i jod koji je neophodan.


  Od čega strada štitna žlezda

  Postoji više faktora koji mogu da dovedu do potencijalnog disbalansa u radu i lučenju hormona štitne žlezde. Neki od njihsu:

  • Pol - hipertireoza se češće javlja kod žena
  • Starost - oboljenja se češće javljaju i ispoljavaju u starijem dobu
  • Postojanje autoimune bolesti kao što su dijabetes tip 1 ili celijačna bolest
  • Genetika i prisustvo ranijih slučajeva oboljenja u porodici
  • Terapija zračenjem u predelu vrata ili gornjeg dela grudi


  Postoje razni tretmani za lečenje, kako hipertireoze (pojačan rad štitne žlezde) tako i hipotireoze (usporen rad štitne žlezde). U slučaju hipertireoze, neki od najčešćih tretmana su preparati i radioaktivni jod čija je uloga da uspore proizvodnju tireoidnih hormona, dok se u nekim sitacijama mora pristupiti operativnom zahvatu i delimičnom ili potunom uklanjanju štitne žlezde.


  Bitno je naglasiti da većina ljudi veoma dobro podnosi lečenje, samo je bitno ovo stanje dijagnostifikovati na vreme.


  Ukoliko imate problem sa radom štitne žlezde, konsultujte se sa lekarom o početku terapije i adekvatnom lečenju.


  Pored toga, uvek možete delovati preventivno koristeći dodatke ishrani kao što su naši proizvodi Hrom+Selen MAX ili Tiroid formula za zdravlje štitne žlezde a koja je bitna za zdravlje i pravilno funkcionisanje čitavog organizma.

  Uloga tiroidne žlezde

  Uloga štitne žlezde u organizmu je višestruka. Hormoni štitne žlezde neophodni su gotovo svim ćelijama našeg organizma. Utiču na pravilan metabolizam, podstiču kongitivne sposobnosti, deluju na seksualnu funkciju i doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema.

   

  Koji su simptomi štitne žlezde?

  Simptomi štitne žlezde su nespecifični što otežava ispravno postavljanje dijagnoze. Može se javiti bol prilikom gutanja, promene u glasu, nagle promene u težini i hroničan umor. Ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vreme, može doći do otežanog disanja, porasta masnoće u krvi, poremećaja rada srčanog mišića, pojave guše, otoka, depresivnih i anksioznih raspoloženja.

   

  Formula za pravilan rad štitne žlezde

  Za pravilan rad tiroidne žlezde neophodan je unos dovoljne količine joda, selena, minerala i L-Tirozina koji podstiče oslobađanje i proizvodnju hormona.

   

  Hrom+Selen MAX

  60 kapsula / 200 µg + 100 µg

  760,00 RSD

  Strong Nature® Hrom+Selen MAX je dodatak ishrani precizno definisane formulacije kako bi iskoristljivost hroma i selena bila maksimalna, bez štetnih posledica po organizam. Upotreba preparata doprinosi:

  • povećanju efikasnosti insulina kod dijabetesa i insulinske rezistencije
  • regulaciji normalnog nivoa šećera u krvi
  • jačanju imunološkog sistema
  • zaštiti organizma od oksidativnog stresa
  • normalnom funkcionisanju štitne žlezde
  • povećanju plodnosti kod oba pola
  • smanjenju rizika od nastanka i razvoja policističnih jajnika
  • smanjenju i otklanjanju simptoma PCOS (sindroma policističnih jajnika)

   

  Tiroid formula

  30 kapsula

  780,00 RSD

  Strong Nature® Tiroid formula je dodatak ishrani na bazi aminokiseline l-tirozina, vitamin E i mikroelemenata – selena i joda, koji doprinose:

  • pravilnom radu štitne žlezde
  • zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
  • održanju normalnog energetskog metabolizma

  Prikazano 2 od 2