Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Jod - za šta je dobar i kako da znate da vam fali u organizmu

Jod - za šta je dobar i kako da znate da vam fali u organizmu

Vitamini i minerali su neizostavna karika dobrog zdravlja. Jedan od ključnih minerala za normalan razvoj i metabolizam je jod. Iako njegov značaj često zaboravimo, pravilno funkcionisanje našeg organizma nije moguće bez joda.


U nastavku teksta pročitajte šta je jod, za šta je dobar i kako da primetimo kad nam nedostaje u organizmu.

 

Šta je jod i koja mu je funkcija u našem organizmu

Jedan od esencijalnih minerala za pravilan fizički i mentalni razvoj je upravo jod. Ovaj mikroelement zaslužan je za stvaranje novih nervnih ćelija, njihovo grananje i povezivanje. Zbog činjenice da je ključan za formiranje nervnih ćelija, o unosu dovoljne količine joda naročito trebalo da se staraju trudnice već na početku svoje trudnoće.


Pored pravilnog rasta i razvoja kostiju, mišića i nerava, jod je zaslužan i za:

 

 • Rad štitne žlezde

Jod je od izuzetnog značaja za funkciju štitne žlezde. Oko 60% ukupne količine joda u organizmu nalazi se upravo u njoj. Ova žlezda luči tiroksin i tironin, tiroidne hormone koji utiču na većinu metaboličkih procesa i time pospešuju rast i razvoj organizma. A njihova sinteza nemoguća je bez joda.

 

 • Odbranu od infekcija

Ostarele, izmenjene i zaražene ćelije predstavljaju opasnost po organizam. Jod pomaže u odbrani od infekcija, tako što podstiče odumiranje štetnih ćelija. Ovo je posebno važno u toku jesenjih i zimskih meseci kada vladaju virusi praćeni temperaturom i drugim tegobama.

 

Kako da znate da vam nedostaje jod?

Pored toga što njegov manjak remeti pravilan rad štitne žlezde, nedostatak joda može se manifestovati u drugim oblicima. Neki od simptoma koji upućuju na nedostatak joda su:

 • depresija,
 • povećanja telesne težine,
 • gušavost,
 • suva koža,
 • umor,
 • grčenje mišića
 • zatvor i poremećena crevna flora

 

Namirnice bogate jodom

Morski plodovi u cinijama kao prirodan izvor joda.

 

Naše telo ne proizvodi jod, već ga moramo unositi hranom. To je prilično jednostavno jer je hrana bogata jodom uvek oko nas.


Budući da nam je u kuhinji nadohvat ruke i da bez nje ne bismo mogli napraviti ukusno jelo, kuhinjska jodirana so jeste jedan od najdostupnijih izvora joda. Pored nje, namirinice koje nam takođe mogu obezbediti dovoljnu količinu ovog vrlo važnog minerala su:

 • alge,
 • školjke,
 • morska riba poput sardine, tune, lososa. 

 

Svi oni koji ne konzumiraju mlečne proizvode ili ne jedu jaja, u svoju ishranu trebalo bi da uključi banane, brusnicu, maline, krompir i pasulj, kako bi kroz ove namirnice uneli dovoljnu količinu joda.


Jod u ishrani se lako može naći ali treba se pobrinuti da se u toku pripreme ne poremete i izgube preporučene količine. Naime, termičkom obradom namirice mogu izgubiti i do 58% joda.


Ako niste sigurni da li ga unosite u dovoljnoj količini, voda koja sadrži prirodno rastvoren, organski jod i može biti rešenje vaše nedoumice.


Odraslom čoveku je dnevno potrebno 150-200 mikrograma joda. To je mala količina koja daje nemerljiv doprinos zdravlju i optimalnoj funkciji našeg organizma u celini.


Da ne biste brinuli da li uzimate dovoljne količine joda dnevno, idealno rešenje je Strong Nature dodatak ishrani Tiroid formula koji će nadomestiti deficit ovog važnog mikroelementa.


Redovnom upotrebom suplemenata na bazi joda, možete prevenirati mnogobrojne zdravstvene probleme. Pogledajte našu ponudu i odaberite pravu suplementaciju za sebe i svoju porodicu.