Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Hrana koja nadima i stvara gasove - namirnice koje treba izbegavati

Hrana koja nadima i stvara gasove - namirnice koje treba izbegavati

Nadutost stomaka je, pre svega, neprijatna pojava. Ona može biti bezazlena i prolazna, ali može ukazivati i na veći problem unutar organizma. U bilo kom slučaju, ne želimo da je imamo, jer nadutost uvek prate gasovi i nervozna creva.

 

Ako eliminišete ili smanjite unos određene hrane koja irtira crevnu floru, najverovatnije ćete rešiti i problem nadutosti stomaka.


Pročitajte koja hrana nadima, šta jesti protiv nadutosti stomaka i koje namirnice treba izbegavati.

 

Kako se manifestuje nadutost?

Nadutost u stomaku je osećaj težine i punoće stomaka. Abdomen je tvrd na dodir, a u ozbiljnijim situacijama dolazi i do bolova u predelu stomaka, posebno kada pritisnemo bolno mesto.


Nadutost je uglavnom bezazlena stvar, koju možete regulisati promenom nezdravog načina života i obraćanjem pažnje na samu ishranu. Ipak, ukoliko zadržavate gasove i osećate bolove u abdomenu, potrebno je da se obratite lekaru, jer postoji mogućnost da imate ozbiljniji problem od prolazne nadutosti.

 

Koja hrana nadima stomak?

Hrana koja nadima stomak.

 

Nadutost je u većini slučajeva posledica loše ili neadekvatne ishrane za određenu osobu. U zavisnosti od toga koja hrana nam odgovara, a koja ne prija našim crevima i želucu, treba da osmislimo nedeljni meni. Postoji hrana koja u svakom slučaju izaziva nadimanje, a postoji hrana koja samo određenim osobama ne prija i izaziva nadimanje.


Suprotno verovanju da samo nezdrave namirnice izazivaju nadutost stomaka, ovu pojavu u stomaku mogu izazvati i zdrave namirnice, poput vlaknastog povrća, npr. pasulja i drugih mahunarki.


Mnogi od nas obožavaju pasulj za ručak, večita debata je da li je bolji prebranac ili čorbast, ali u oba slučaja možete očekivati nadutost u stomaku nakon obilnog ručka, posebno ako imate osetljivu crevnu floru.


Prvi savet za konzumiranje hrane je da vodite računa o tempu kojim jedete. Možda zvuči kao kliše i nebitan korak, ali važno je da dugo žvaćete hranu, da ne gutate cele komade, odnosno, da ne jedete brzo. Kada prebrzo progutate veću količinu hrane, neminovno će doći do nadimanja. Koristan savet je i da uzimate manje obroke, koje ćete imati više puta u toku dana.


Drugi korak pri definisanju šta nadima stomak jeste izbor namirnica

 

Pored mahunarki, ovo je hrana koja nadima:

  • Prerađeni ugljeni hidrati uglavnom kod svih izazivaju nadimanje, jer imaju veći glikemijski indeks, nego hrana koja je nerafinisana. To su, na primer, testenine, koje mnogo brže prelaze u glukozu, što izaziva gasove i nadimanje.
  • Hrana koja nadima i stvara gasove, za koju verovatno niste pomislili da vam smeta jer važe za zdrave namirnice su brokoli, karfiol i kupus. Razlog je što ovo povrće sadrži vrstu šećera koja dugo ostaje u organizmu, odnosno, sve dok ih želudačne bakterije ne fermentiraju. Ovo ne znači da ove namirnice treba da izbegavate, već da ih konzumirate balansirano i da ih postepeno uvodite u ishranu, jer su veoma zdrave, bogate vlaknima i hranljivim materijama.
  • Već smo pomenuli pasulj kao glavnog krivca za nadimanje stomaka, ali treba da znate da sve vrste mahunarki mogu izazvati nadimanje i gasove. U mahunarke spadaju, pored pasulja, grašak, kikiriki, sočivo, leblebije i slično. Ipak, mahunarke su pune proteina, pa ih zbog toga ne treba izbegavati. Ako mahunarke kombinujete sa pirinčem, stomak i želudac će se postepeno navići na ovu vrstu namirnice, što će omogućiti ⦁ lakše varenje.
  • Mlečni proizvodi takođe spadaju u namirnice koje izazivaju nadutost. Ukoliko niste tolerantni na laktozu, obično slatko mleko neće vam prijati na malo. Predlažemo da umesto njega pijete organsko mleko, ili jogurtom koji u sebi ima probiotik, koji ne izaziva nadutost, već vas iste može i rešiti.

 

Šta jesti protiv nadutosti stomaka?

Probavni sistem tela.

 

Za miran stomak birajte namirnice koje imaju vlakna u sebi, kao i one sa antioksidantima i većom količinom vode.


Idealna hrana protiv nadutosti je:

  • Krastavac
  • Banana
  • Papaja
  • Đumbir
  • Jogurt sa probioticima
  • Seme komorača, lana i druge hranljive semenke

 

Hrana koja ne nadima i redovna upotreba adekvatnog probiotika, rešiće vas nelagodnosti nakon jela i neprijatnih gasova. Probiotik će odmah delovati i sprečiti nadimanje.


Aktivni ugalj je takođe jedno od najboljih rešenja za nadutost stomaka. U sebi sadrži medicinski ugalj dobijen iz kore kokosovog oraha koji oblaže želudac i pomaže varenju.


Dovoljno je da posle obroka popijete 3 kapsule i sačekate da deluje. Aktivni ugalj je trenutna pomoć koja će vam mnogo značiti, posebno u narednom periodu proslava kad nas čeka veći unos hrane.


Proizvodi za zdrav stomak i neometano varenje čekaju vas na strongnature.rs