Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Putna dijareja - kako je sprečiti i izlečiti?

Putna dijareja - kako je sprečiti i izlečiti?

Za leto i visoke temperature vazduha karakteristična je pojava različitih stomačnih tegoba. Uz stomačne viruse, koji su u ovo doba godine rasprostranjeni na svim podnebljima, najčešće se javlja putna dijareja, koja pogađa 20% do 50% ukupnog broja putnika.


Ovo veoma neprijatno stanje lako može da postane nezvani pratilac vašeg putovanja i još lakše može da vam upropasti željeni i planirani odmor.


U nastavku teksta donosimo vam odgovore na pitanja šta je putna dijareja, kako se leči i šta treba jesti kad vas zadesi ova nelagodnost na putovanju.

 

 

Šta je dijareja?

Svako brzo kretanje fekalnih materija kroz debelo crevo, što kao posledicu ima povećanje tečnosti ili volumena crevnog sadržaja i učestalo pražnjenje sa retkim, vodenastim stolicama, naziva se dijareja. Uzroci ovog stanja mogu biti različiti patogeni, od virusa, preko parazita do toksina koje oslobađaju bakterije.


Dijareja može biti hronična, traje nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci, i akutna, koja nastupa sasvim iznenada, kratko traje (uglavnom nekoliko dana), ne upućuje na neku bolest i prolazi bez ikakvih posledica.


Putna dijareja kod odraslih ljudi i dece spada u grupu akutnih i za njih je karakteristično da se pojavljuju 2 do 3 dana nakon što otputujemo i promenimo mesto boravka. Uglavnom ih uzrokuje konzumiranje hrane ili vode koja sadži dozvoljene količine mikroorganizama za to područje na koje je lokalno stanovništvo naviklo, ali kod turista mogu izazvati stomačne tegobe.

 

Toalet papir sa tabletama aktivnog uglja protiv dijareje.

 

 

Kako se leči dijareja?

Simptomi putne dijareje dolaze sasvim iznenada i najčešće obuhvataju bolove i grčeve u stomaku, vodenaste stolice nekoliko puta na dan, nadutost, mučninu, povraćanje, malaksalost, pa čak i groznicu i povišenu telesnu temperaturu.


Najbolji savet je da učinite sve što možete u cilju prevencije dijareje. Nekoliko nedelja pred putovanje, mada bi ovaj savet trebalo usvojiti za svakodnevnu prevenciju, konzumirajte hranu bogatu digestivnim enzimima, jer su enzimi za varenje izuzetno važni za dobru probavu i apsorciju hranljivih materija.


Zdrava hrana za putovanje, ali i pre i posle njega, obuhvata dobro oprano, ako je neophodno i termički obrađeno voće i povrće. Po bogatstvu prirodnim enzimima izdvajaju se:

 

  • ananas
  • med
  • banana
  • kefir
  • đumbir
  • kiseli kupus

 

Važno je i da pre i tokom putovanja unosite probiotike koji će obogatiti crevnu mikrofloru i funkcije digestivnog trakta. Ako ste ipak osetili simptome na putovanju najvažniji saveznik je aktivni ugalj, koji je nezamenljiv kod trovanja hranom ili hemikalijama, kod nespecifičnih dijareja različitog uzroka i za regulaciju probave. Ako ne znate kako zaustaviti dijareju kod dece, odgovor leži upravo u ovom suplementu.


Strong Nature Aktivni ugalj vezuje štetne materije i gasove i izlučuje ih iz organizma, brzo zaustavlja dijareju (pola sta nakon uzimanja dolazi do prestanka tegoba) i otklanja simptome kao što su bol i nadutost. Zbog brzog i efikasnog delovanja, kao i zbog adekvatnog, praktičnog pakovanja od 10 kapsula, neizostavni je deo svake putne apoteke.

 

 

Ishrana kod dijareje

Pored unosa suplemenata, kod stomačnih problema veliku ulogu u što bržem oporavku ima i ishrana, kao i adekvatan unos tečnosti.


Morate voditi računa da se dobro hidrirate, da unosite dovoljnu količinu vode, blagih biljnih čajeva od nane, majčine dušice ili kamilice bez zaslađivača ili suplemenata koji sadrže elektrolite, čiji je deficit evidentan tokom dugotrajnih dijareja i povraćanja.

 

 

Šta jesti kada imate dijareju?

Sva hrana mora biti kuvana, termički obrađena i lako svarljiva. Izbegavajte vodu sa česme, živo voće i povrće i neprerađene namirnice. Jedite pirinač i krompir obaren u slanoj vodi, bistre supe, tostiran hleb i kuvane jabuke.


Pitanje je i šta jesti posle dijareje. Uz probiotike, aktivni ugalj i savetovani plan ishrane od putničke dijareje ozdravićete u roku od nekoliko dana. Ipak, u danima koji slede nemojte sistem za varenje opterećivati teškom hranom. Nastavite sa preporučenom dijetalnom ishranom i postupno uvodite uobičajene namirnice.


Uz malo preventive i Strong Nature kapsule sa aktivim ugljem na sledećem putovanju možete zaboraviti na stomačne probleme. Uživajte uz proverene saveznike.