Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Putna apoteka za more – Šta vam je sve potrebno?

Putna apoteka za more – Šta vam je sve potrebno?

Bliži se sezona godišnjih odmora i priprema odlaska na letovanje. Pre samog putovanja veoma je važno da se osigurate protiv potencijalnih zdravstvenih problema koji bi mogli da vam pokvare uživanje na moru.


Dobra organizacija i putna apoteka obezbediće vam preko potreban mir tokom odlaska na zasluženi odmor i boravka na moru.

 

U nastavku saznajte šta je sve potrebno da imate u torbi kada idete na putovanje, kao i na koji način možete da se zaštitite od najčešćih zdravstvenih tegoba koje se događaju tokom leta.


Putna apoteka – šta poneti na more


Prilikom pakovanja putne apoteke, nekoliko stvari je neophodno da uključite. To su pre svega osnovni lekovi i preparati za prvu pomoć u koje spadaju:

 • Antipireutici i analgetici: Kod nas se u tu svrhu najčešće koriste lekovi kao što su ibuprofen i paracetamol, koji su neizostavni kada je u pitanju prva pomoć kod snižavanja telesne temperature i ublažavanje bolova. Pored toga, mogu biti od pomoći i kod stanja kao što su bolovi u mišićima, groznica, glavobolja ili zubobolja.
 • Antihistaminici: U ovu grupu spadaju preparati koji se koriste tokom ublažavanja simptoma izazvanih raznim alergijama, kao što su osip, kijavima, problemi sa očima ili svrab, a koji mogu biti posledica alergije na polen, ubod insekata ili neki drugi alergen.Savet plus:Ukoliko ste skloni alergijama, važna je priprema samog organizma pre odlaska na put. Preporučujemo obavezno suplemente za jačanje imuniteta, kao i suplement koji podstiče pigmentaciju kože i smanjuje simptome alergije na sunce
 • Zavoji i antiseptici: Bilo da su u pitanju ogrebotine, posekotine, manje ili veće rane, neizostavni su deo putne apoteke. Pre odlaska na more ne zaboravite da spakujetepreparate i pomagala kao što su antiseptičke ili alkoholne maramice, povidon jod, flasteri, sterilne gaze i elestični zavoji za previjanje rana i povreda.
 • Lekovi za stomak i probiotici:Letovanje često znaju da pokvare razni stomačni problemi, zbog toga nikako ne smete da zaboravite da na put ponesete probiotske preparate koji mogu da pomognu u održavanju zdrave crevne flore, kao i aktivni ugalj koji može da pomogne kod nadutosti i problema sa varenjem.
 • Rehidratacioni prašci: Preparati koji pomažu u sprečavanju dehidratacije, a nezamenljivi su kada je u pitanju nadoknada elektrolita, a čiji je gubitak nastao povraćanjem ili dijarejom.
 • Termometar: Gde god da krenete, uvek je korisno da ga imate pri ruci da biste mogli da pratite telesnu temperaturu, posebno u slučajevima da sumnjate da imate neku infekciju ili groznicu.
 • Preparati za zaštitu kože: Tokom letnjih meseci, naša koža je posebno izložena UV zračenju koje može da naruši zdravlje, zbog toga je važno obezbediti kvalitetne preparate za zaštitu od sunca sa odgovarajućim zaštitnim faktorom. Savet plus: Pripremu kože za sunčanje možete uraditi suplementima na bazi beta-karotena, likopena, kvercetina i antioksidanasa. Preporučuje se upotreba suplemenata već dve nedelje pre odlaska na more, tokom letovanja i dve nedelje nakon letovanja.

 

Zaštita kože od sunca i UV zračenja


Iako je tokom odlaska na moreova činjenica često u drugom planu, jer želimo što više da iskoristimo vreme na odmoru, kao i da boravimo na suncu, ne smemo da zaboravimo da izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne zaštite može da bude veoma štetno za kožu.
Da biste zaštitili kožu na odgovarajući način i time smanjili rizik od oštećenja i raznih oboljenja kože, potrebno je da se pridržavate sledećih saveta:

 • Birajte kvalitetnu kremu za sunčanje: Bitno je da krema bude sa širokim spektrom zaštite, kako od UVA, tako i od UVB zračenja. Savetuje se da SPF faktor bude najmanje 30. Kremu nanosite bar pola sata pre izlaganja suncu i obnavljajte je nakon svaka dva sata ili češće ako se znojite ili plivate.
 • Hidratacija i odgovarajući preparati: Ne zaboravite da se hidrirate i da pijete dovoljno vode tokom dana. Pored toga, koristite dodatke ishrane kako biste pripremili kožu za sunčanje. Uz BetaTen Protekt kapsule, adekvatna zaštita od štetnog UV zračenja je zagarantovana, sačuvaćete zdravlje i elastičnost kože, a bronzani ten će trajati i dugo nakon letovaja.
 • Ne zaboravite na zaštitnu odeću: Lagana odeća dugih rukava, gustog tkanja uz šešire koji štite lice uši i vrat se preporučuju. Ne zaboravite i na naočare sa UV zaštitom kako bi vaše oči bile sigurne i zaštićene.

 

Melanin i pigmentacija kože

 

Melanin je pigment koji daje boju našoj koži i igra glavnu ulogu u zaštiti od UV zračenja. Kada se koža izloži suncu, proizvodnja melanina se povećava, a kao rezultat imamo tamniju i preplanulu kožu.
Ipak, ako preterate sa sunčanjem možete rizikovati pojavu pigmentnih tamnih mrlja na koži.


Da biste izbegli neželjene efekte, uz kremu za sunčanje, koristite suplemente za zaštitu od sunca i proizvode na bazi vitamina C koji mogu da pomognu u zaštiti, kao i u ujednačenju tena.


Uz sve to, pokušajte da izbegavate predugo sunčanje između 10 i 16 časova, kada je štetno UV zračenje najjače.


Jačanje imuniteta tokom leta


Promena klime, ishrane i izloženost novim bakterijama i virusima mogu da oslabe imunitet tokom leta.


Da biste ojačali svoj imunitet, deo putne apoteke treba da budu vitamini i mineralni.


Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, dok vitamin D igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sistema.


Dodaci ishrani koji sadrže vitamin A, C, D, selen i cink su neizostavni. Jedan od njih je preparat Cink+Selen+Vitamini A C D koji je idealan saveznik za jačanje imuniteta tokom leta. Uz njega, tu je natrijum askorbat koji jača imunitet, odličan je antioksidant, može pomoći ukoliko ste skloni alergijama, virusnim i gljivičnim infekcijama, a njegova konzumacija je jednostavna jer može da se razmuti vodi.


Trovanje, dijareja i mučnina na moru


Promena ishrane i vode može da izazove probavne smetnje kao što su trovanje hranom, dijareja i mučnina.


Ako preuzmete neke od sledećih mera, potencijalna trovanja možete svesti na minimum:

 • Ne zaboravite na ličnu higijenu: Obavezno je redovno pranje ruku, posebno pre jela i nakon korišćenja toaleta. Uz to, izbegavajte hranu za koju niste sigurni da je pripremljena na adekvatan način, ili koja nije čuvana na odgovarajućim temperaturama.
 • Probiotici kao najbolji saveznici: Oni će pomoći da prevenirate eventualne probavne probleme, kao i da održite crevnu floru zdravom.
 • Dodaci ishrani i lekovi: U putnoj apoteci obavezno uvek imajte lekove protiv mučnine i dijareje. Aktivni ugalj 30 kapsula i 10 kapsula pomaže kada su u pitanju dijareja, nadimanje, trovanje, mučnina ili mamurluk.

 

U slučaju ozbiljnijih simptoma trovanja hranom, kao što su uporno povraćanje, visoka temperatura ili krvava stolica, odmah potražite medicinsku pomoć.


Ne zaboravite, pridržavanje ovih saveta i adekvatna priprema putne apoteke za more, možepomoći da izbegnete eventualne neprilike i probleme sa zdravljem i da u potpunosti uživate na letovanju ili dugo očekivanom odmoru.