Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Šta utiče na starenje i kako usporiti starenje kože?

Šta utiče na starenje i kako usporiti starenje kože?

Blistav ten i mladalački izgled je svima nama prioritet. Ipak, i pored svih napora koje činimo, izrazito je teško održavati tonus kože, svež i zategnut izgled bez bora posle tridesetih, a usled načina života koji živimo, i ranije. Na starenje utiče mnogo faktora ali najvažnija činjenica jeste da starenje možemo usporiti.

U nastavku teksta pokušaćemo da objasnimo sve što treba da znate o starenju, šta je taj proces zapravo, šta utiče na starenje lica i tela i što je najvažnije- kako usporiti starenje kože.

 

Šta je starenje?

Starenje je prirodan proces i rezultat trošenja ćelija i tkiva tokom života. Sam proces fizioloških promena značajno utiče na izgled kože tako što ona gubi svoju elastičnost, vlažnost i tonus što dalje prouzrokuje pojavu bora, smanjenu proizvodnju kolagena, promenu u teksturi i pojavu fleka i pega.

Svaki dan, telo odrasle osobe proizvede 300 milijardi novih ćelija koje se bore da ostanemo mladi i vitalni, ali sa druge strane postoje slobodni radikali koji dovode do oksidativnog stresa koji remeti pravilno finkcionisanje ćelija, ubrzava proces starenja i utiče na naše zdravlje u celini.

Štetne materije koje se nakupljaju u našim ćelijama remete njihovu funkciju, a nekad toliko da mogu izazvati i smrt ćelije, a kad ćelije unutar kože izumru, rezultat je ubrzano starenje. S godinama, organizam gubi snagu da iznova proizvede i obnovi ćelijsku strukturu, zato je starenje evidentno čim pređemo dvadesete godine.

 

Šta utiče na starenje kože?

Na starenje kože utiču sledeći faktori:

 • Genetika: Na brzinu pojave bora i celokupan izgled kože, u velikoj meri utiču nasleđeni geni. Ali pored svih činjenica koje su nam pružene danas i na to možemo uticati u određenoj meri.
 • Zdravstveno stanje: Usled bolesti organa ili pojačanog stresa, koji je ujedno i najjači faktor starenja, opada sposobnost organizma da se izbori sa slobodnim radikalima i održi zdravlje i vitalnost kože.
 • Izlaganje sunčevom štetnom zračenju: Iako se dosta govori i piše o uticaju UV zraka na kožu, deluje kao da nismo do kraja svesni da je upravo intenzivno izlaganje sunčevom zračenju i sunčanje u solarijumima, okidač za starenje, fleke i oštećenja na koži.
 • Način života: Pušenje, alkohol i nezdrava ishrana značajno mogu ubrzati proces odumiranja ćelija i onemogućiti njihov oporavak I regeneraciju.
 • Hormonske promene: Hormonski disbalans takođe može dovesti do preranog starenja, posebno u periodu menopauze.
 • Higijena: Ukoliko nepravilno održavamo kožu, nedovoljno je hidriramo i ne koristimo adekvatne preparate za negu, ubrzaćemo proces starenja.


Može se reći da su, sa ove liste koja je osnova za razumevanje faktora koji utiču na starenje, stres i uticaj slobodnih radikala najintenzivniji okidači za starenje jer oni najbrže dovode do odumiranja zdravih ćelija.

 

slojevi koze

 

Kada se javljaju prvi znaci starenja kože?

Prvi znaci starenja su individualni kod svakoga. Usled gorenavedenih faktora, kod nekih osoba se već nakon navršene dvadeset i pete godine primećuju prvi znaci starenja, a postoje i oni kod kojih se tek nakon trideset pete godine života uočava pojava bora i ostali signali da koža više nije tako mlada.

Iako relativno dugo postoje znaci starenja, počnemo da obraćamo pažnju tek kada primetimo da nam je koža suva, neelastična, kad nam se pojave pege, fleke, i kad nam koža daje jasne signale da nešto nije u redu. Prvi znaci starenja se vide u sledećem obliku:

- koža lica postane problematična, izgubi zdrav sjaj, zdravu boju, jedrinu,
- uočavamo podočnjake,
- usne nam više nisu jedre i rumene već blede, što ukazuje na slabiju prokrvljenost

Sve je to alarm da je vreme da uložimo sve napore da vratimo našim ćelijama energiju i usporimo starenje. Da bi se to sprečilo, ključnu ulogu imaju antioksidanti.

 

Šta su antioksidanti i kako utiču na starenje?

Antioksidanti su supstance koje naše telo štite od oksidativnog stresa. Oksidativnom stresu smo svakodnevno izloženi i on predstavlja napad slobodnih radikala na ćelije, kao i proteine i celokupan DNK čoveka.

Oksidativni stres je ključan faktor u procesu starenja kože ali ima veoma jak uticaj u razvoju mnogobrojnih bolesti, od srčanih do neurodegenerativnih.

Antioksidanti, kao supstance koje prirodno imamo u telu ali unosimo ih putem hrane i suplementacije, neutrališu slobodne radikale i sprečavaju njihove reakcije sa drugim molekulima.

Antioksidanti koji najviše utiču na starenje uključuju: vitamin C, vitamin E, koenzim q10, beta-karoten, cink, likopen i druge, a prirodni izvori ovih antioksidanata mogu se pronaći u voću, povrću, orašastim plodovima, integralnim žitaricama. Zbog uravnoteženog unosa, preporučuje se upotreba suplementacije kako bi se osigurao neophodan dnevni unos.

 

Kako usporiti starenje kože?

Dobra vest je da možemo usporiti proces starenja. Da bi naša koža što duže bila mlada, jedra i zdrava, najvažnije je neutralisati slobodne radikale i pojačati unos antioksidanata koji će nas štititi od odumiranja ćelija i podstaći njihovu regeneraciju.


zena srednjih godina maze kremu na ramena

 

Starenje kože usporićemo ako unosimo:

 

1. Vitamin C

Vitamin C je neizostavan u procesu usporavanja starenja. Zato treba birati najiskoristljiviji oblik vitamina C – natrijumovu so askorbinske kiseline- natrijum askorbat. Ukoliko unosimo dovoljne količine vitamina C, kao jednog od najučinkovitijih antioksidanata, pospešićemo neutralizaciju slobodnih radikala, podstaći proizvodnju kolagena, uticaćemo na oslobađanje melanina što nam može doneti ujednačen ten bez fleka, hidriraćemo kožu i dati joj dovoljno vlažnosti da bude meka, glatka i otporna na oštećenja.

 

2. Koenzim q10

Koenzim q10 ima važnu ulogu u usporavanju procesa starenja kože, ali i u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova i drugih organa. Na naš organizam ovaj antioksidant deluje tako što direktno daje energiju ćelijama, blokira oštećenja ćelijske membrane i podstiče proces proizvodnje adenozin trifosfata (ATP), osnovnog izvora energije u mitohondrijama. Ukoliko unosimo dovoljne količine koenzima q10, ne samo da ćemo usporiti starenje, već ćemo ojačati srce, imati zdrave desni i dodatnu energiju za svakodnevne aktivnosti.

 

3. Hijaluronsku kiselinu

U kozmetologiji je svima dobro poznat učinak hijaluronske kiseline na lepotu i zdravlje kože, kao i njen uticaj na proces starenja. Hijaluronska kiselina, kao prirodna supstanca, ima važnu ulogu u održavanju hidratacije i elastičnosti kože, a samim tim i pojavu bora. Ukoliko pojačamo unos hijaluronske kiseline, pospešićemo hidrataciju i zadržavanje vode u epidermalnim slojevima kože, smanjićemo bore i prevenirati pojavu novih, povećaćemo elastičnost i smanjiti iritacije i crvenilo na koži.

 

4. Ako ujedno praktikujemo negu iznutra i spolja

Da bismo zaista usporili starenje, potrebno je da najveći organ negujemo kako iznutra, tako i spolja. Nijedna promena neće biti vidljiva odmah, ali znajte da su rezultati neizostavni ako se pridržavamo sledećih koraka:

 

 • zdrava ishrana,
 • pojačan unos antioksidanata,
 • dovoljna količina sna,
 • prestanak pušenja i unosa alkohola
 • fizička aktivnost
 • unos dovoljne količine vode
 • spoljašnja i svakodnevna nega adekvatnim preparatima

Kao i u svakom drugom procesu, za rezultate je potrebno vreme i istrajnost, zato je jako bitno uvesti negu i suplementaciju u svakodnevnu rutinu i vrlo brzo će vam vaša koža uzvratiti zdravim sjajem i mladalačkim izgledom.


Za sjajne rezultate koji su vidljivi, preporučujemo vam domaću masku koju možete napraviti u udobnosti svog doma.

 

Domaća maska za lice za usporavanje starenja kože

U najbližoj apoteci nabavite natrijum askorbat i obavezno probajte jedno home made noćno pakovanje za lice.

Recept za masku za lice:


U malo vode razmutite mericu natrijum askorbata da bude gusta ujednačena masa, zatim to pomešajte sa aloa vera gelom. Natapkajte na lice i prenoćite sa tim.


Nek vas ne iznenadi trenutna suvoća i blago zatezanje jer je ipak u pitanju so askorbinske kiseline.


Ujutru umijte lice, stavite serum vitamin C i nanesite hidrantnu kremu koju inače koristite.

Praktikujte ovu masku barem dva puta nedeljno i učinak će vas oduševiti.


A kada ste već nabavili natrijum askorbat obavezno uvedite kao svakodnevnu rutinu jednu mericu dnevno u čaši mlake vode. Sama aktivna supstanca ima gvozdenkast ukus, ali se može razmutiti u čaši ceđenog soka ili jutarnjeg smutija.


Za još bolju iskoristljivost natrijum askorbata preporučujemo njegovu kombinaciju sa bioflavonoidima (hidrosolubilni biljni pigmenti), jer se tada postiže maksimalna učinkovitost vitamina C u organizmu i njegov pun antioksidativni potencijal.


Naša preporuka je Strong Nature natrijum askorbat sa bioflavonoidima.

 

natrijum askorbat sa bioflavonoidima strong nature

 

Zaključak

Dakle, da bi se proces starenja usporio a samim tim rezultati i videli na koži lica i tela, ključna stvar je sinergija nege spolja i iznutra. Od presudnog je značaja obezbediti ćelijama energiju za pravilno funkcionisanje. Kozmetički preparati i nega spolja doprinose tom procesu ali to nije trajno rešenje. Međutim, kombinacija ova dva pristupa je put ka stvarnom uticaju na proces starenja.

Za dopunu antioksidanata koji će vam obezbediti svež, blistav i mladalački izgled, na raspolaganju vam je Strong Nature suplementacija vrhunskog kvaliteta.