Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Saveti za izbegavanje koronavirusa

Saveti za izbegavanje koronavirusa

Ovih dana sve što čujete je koronavirus. Svuda se priča i piše o njemu, ali s razlogom. Nije u pitanju sezonski grip koji će lako proći, već ozbiljna potencijalna zaraza. Zbog toga je važno maksimalan broj puta ponoviti mere predostrožnosti.

 

Važno je da izbegnete ovaj virus i važno je da starijim članovima svoje porodice ukažete na ozbiljnost virusa. Stariji su najrizičnija grupa.

Mi nećemo davati savete na svoju ruku, već ćemo ponoviti ono što je rekla Svetska zdravstvena organizacija i domaći lekari.


Pranje ruku – obavezno


Prvi savet koji svi neumorno ponavljamo je pranje ruku. Operite ruke svaki put kada uđete u kuću. Pranje treba da traje oko 30 sekundi. Potrudite se da dobro istrljate sve pregibe na rukama, prste, ispod noktiju, dlanove… Idealno je da operete ruke do lakata.

Sredstvo za dezinfekciju koristite dok ste napolju. Nemojte ga koristiti ako imate priliku da operete ruke. Razlog zbog kojih treba često da peremo ruke je taj što na taj način ubijamo potencijalne viruse na našoj koži.

Dok ste napolju ne dodirujte lice rukama, pre svega, nos, oči i usta.


Higijena respiratornih organa


Koronavirus nakon prvih simptoma – kašlja i temperature, napada pluća i izaziva ozbiljnu virusnu infekciju respiratornih organa. Zbog ovoga su najugroženija grupa stariji i bolesni, kojima imunitet nije dovoljno jak da se izbori sa virusom, a organizam im je već oslabljen od druge bolesti ili su sami respiratorni organi slabi.

Održavajte higijenu ovih organa tako što ćete ispirati nos fiziološkim rastvorom, ispirati grlo, kako biste smanjili broj klica koje će da se spuste na pluća. Osnovna higijena je da pokrijete usta i nos dok kijate i kašljete. Najbolje je da to učinite laktom.


Ostanite kod kuće


Trenutno je najbitnije da se zaraza ne širi. Ako kašljete, kijate ili imate kratak dah, ne idite nigde. Izolujte se u jednu prostoriju u kući, pratite temperaturu i javite se na jedan od brojeva telefona koji su namenjeni isključivo za koronavirus.

 

Ministarstvo zdravlja je otvorilo poseban broj telefona za to 064/8945-235, kao i Institut za javno zdravlje – Batut 011/2684 566. Nemojte ići u dom zdravlja, bolnicu ili drugu zdravstvenu ustanovu, kako ne biste zarazili druge pacijente koji se u tom trenutku tamo nalaze.


Pratite savete lekara


Savet lekara je trenutno od najveće važnosti za sve. Poslušajte šta oni govore, koje su naredne mere opreza, a koje informacije su lažne i ne doprinose smanjenju širenja panike. Budite sve vreme informisani o tome šta se dešava, kako možete sprečiti širenje virusa i kakvo je stanje na vašem području. Izolujte se koliko god možete, izbegavajte bliski kontakt sa nepoznatim ljudima, ne idite na žurke i okupljanja, teretanu, pozorište, bioskope…

 

Maske treba da koriste zaraženi


Ako imate koronavirus ili imate simptome i morate da izađete iz kuće, potrebno je da stavite masku kako ne biste širili zarazu. Veoma je važno da vodite računa o ostalima i da budete odgovorni prema okolini. Od nas zavisi da li će se virus širiti rapidno ili će proći u blažem obliku.

Čuvajte svoje zdravlje, starije roditelje, bake i deke i ojačavajte imunitet. Kada je u pitanju koronavirus, preporučuje se izlaganje Suncu, kao jedna od efikasnih mera predostrožnosti. Ako nema Sunca, uzimajte vitamin D, kako bi imunitet bio što jači.