Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Zašto nam je potreban vitamin D tokom jeseni i zime?

Zašto nam je potreban vitamin D tokom jeseni i zime?

Jesen i zima nam donose svoje čari, ali i manjak vitamina D u našem organizmu, jer upijamo manje sunčevih zraka. Nedostatak Vitamina D može dovesti do brojnih poremećaja, oslabljenog imuniteta - infekcija virusima i gripom, depresivnih stanja.

Ironija je to što nam zimi ovaj vitamin najviše treba, a imamo najmanje mogućnosti da ga dobijemo prirodnim putem, zbog čega rešenje mogu biti suplementi vitamina D. Oni nam pomažu da se borimo sa pretećim infekcijama, čak tokom cele godine.


Koja hrana je bogata vitaminom D?


Masna riba je bogata vitaminom D i zato se veoma preporučuje u dnevnom meniju tokom zime. Tunjevina i sardina mogu biti dobar doučak u kombinaciji sa nekom od salata. File tune, sa druge strane, može biti veoma ukusna večera, sa prilogom barenog povrća. Pored ove namirnice, još jedan odličan izvor vitamina D su pečurke. Njih možete jesti na razne načine, grilovane, uz jaja, kao sos za pastu ili prilog uz meso.

Dugo su istraživanja pokazivala da je glavna odlika vitamina D ojačavanje kostiju i koštanog sistema, što je tačno i veoma važno. Međutim, nakon 1980. godine, naučnici su otkrili da vitamin D ima izuzetno značajnu ulogu u izgradnji imuniteta, u ćelijama imunog sistema.


Zašto zimi imamo nedostatak vitamina D?


Odogovor je prilično jednostavan - manje vremena provodimo napolju. Koliko god vremena odvojili za šetnje, skijanje ili uživanje na snegu, nije dovoljno, jer smo potpuno zaštićeni od sunčevih zraka – zimskom garderobom, kapama, šalovima i rukavicama. Jedini otkriven deo tela nam je lice.

Zaključujemo da nam je tokom hladnog perioda godine dodatni unos Vitamina D neophodan. Preporuka je da analizom krvi utvrdite nivo vitamina D u vašem telu, a zatim se konsultujete sa stručnim licem (lekarom, farmaceutom ili stručnim saradnikom brenda koji preferirate) oko doze koju ćete uzeti.

Paradoks

Mnogi stručnjaci više ne predlažu izlaganje suncu duži vremenski period, jer je pokazano da sunčevi zraci imaju štetno UV zračenje, koje dovodi do promena na koži, kancera, ili drugih manjih problema, poput ekcema, dermatitisa i slično. Međutim, do prirodne produkcije vitamina D dolazi hemijskom reakcijom baš tokom izloženosti jakom suncu, u periodu od 10h do 14 h. Takođe, kreme za sunčanje sa visokim faktorom, sprečavaju da dođe do prirodne hemijske reakcije...

Zbog toga, vitamin D u formi suplementa može biti dobro i sigurno rešenje.

Rezultati istraživanja pokazuju da uzimanje vitamina D tokom hladnog perioda godine, ojačava organizam za celu godinu, manje dolazilo do upala, prehlada i jakih infekcija virusima i bakterijama. Takođe postoje značajni rezultati uticaja vitamina D na poboljšanje psihičkog stanja, osećaja tuge, nezadovoljstva i nedostatka energije.

 

Ne zanemarujte izuzetnu važnost Vitamina D.

Optimalne količine vitamina D3 mogu uticati na poboljšanje opšteg zdravlja i kvaliteta života.