Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

PMS - simptomi i kako ih ublažiti

PMS - simptomi i kako ih ublažiti

Hormoni su poput simfonijskog orkestra. Ako instrumenti nisu usklađeni, orkestar zvuči raštimovano. U ženskom organizmu se dešava nešto slično u drugoj polovini menstrualnog ciklusa.

 

Naime, ukoliko ne dođe do oplodnje jajne ćelije, nivo ženskih polnih hormona naglo opada izazivajući hormonski disbalans i brojne simptome. Svi oni, a do danas ih je opisano preko 200, čine predmenstrualni sindrom. Ili svima poznati PMS. Simptomi su svima dobro poznati ali mali broj žena zna kako ih ublažiti.


U nastavku pročitajte na koji načim možete olakšati sebi tokom onih dana.

 

Šta izaziva hormonski disbalans kod žena?

Posledice promene hormonskog statusa najrečitije opisuju PMS. Neravnoteža u kojoj se tokom druge polovine ciklusa nađu hormoni, može izazvati lakše do teže oblike simptoma. Evo koji su najčešći:

 • Osetljivost,
 • razdražljivost,
 • zamor,
 • oticanje,
 • bol,
 • napetost,
 • nesanica,
 • pojačan apetit i potreba za većim unosom slatkiša, posebno čokolade

 

Dani neposredno pre ciklusa zbog ovih simptoma su veliki izazov za oko 85% žena, ali i za njihovo okruženje. Kod 3-5% žena simptomi su izraženi u meri da izazivaju strepnju i pri samom pogledu na kalendar. Pored toga, nelagodnost se javlja i kod njihovih partnera jer znaju da će uskoro uslediti period neobjašnjive razdražljivosti i preterane osetljivosti.


PMS, hormoni i nešto više o samom periodu pred ciklus se prvi put u literaturi spominje 30-tih godina prošlog veka. Uprkos brojnim saznanjima o genetici, fiziologiji hormona, novim jedinjenjima koja učestvuju u ciklusu tačan uzrok, a ne postoji ni čarobni lek za PMS koji će u potpunosti da dovede hormone u ravnotežu.

 

Međutim, postoji niz vrlo efikasnih načina za ublažavanje PMS simptoma.

 

Kako ublažiti PMS?

Svaka žena mora pronaći svoj način za ublažavanje simptoma PMS-a. I u ovom slučaju prevencija igra značajnu ulogu. Zdrava i uravnotežena ishrana, fizička kondicija, redovan san, životni balans mogu značajno ublažiti fizičke i emocionalne simptome.


Povećajte unos složenih ugljenih hidrata kojih ima u integralnim žitaricama, mahunarkama, koštunjavim plodovima. Od masnoća birajte hladno ceđena biljna ulja (maslinovo, sojino, laneno) jer su bogata esencijalnim masnim kiselinama važnih za proizvodnju jedinjenja prostaglandina koji ublažava simptome PMS-a.

 

Celer i zelena salata će pospešiti lučenje serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Izbegavajte slanu hranu u danima pre ciklusa, a više unosite tzv. prirodne diuretike kao što su:

 • peršun,
 • artičoka,
 • rastavić,
 • zeleni čaj.

 

Budite umereni sa unosom kofeina.

 

Direktan odogovor na pitanje kako ublažiti simptome PMS-a daće vam i vežbanje i laganija fizička aktivnost u toku ovih dana. Vežbanje i opuštanje ublažavaju posledice stresa zbog čega telo mnogo lakše podnese hormonski disbalans u kojem se nađe. Zato je joga odličan izbor.

 

Plivanje, takođe. Ne samo da ćete u vodi opustiti telo i um, već će njen pritisak pokrenuti limfu, ubrzati cirkulaciju i pomoći telu da se oslobodi viška tečnosti.


Trudite se da vaš život bude vaš uspeh jer zadovoljstvo sopstvenim životom takođe mnogo utiče na to kako će vaše telo reagovati na hormonsku neravnotežu koja ga očekuje.

 

Ublažavanje PMS simptoma suplementima

Ako želite da efikasno ublažite predmenstrualne tegobe, svoju ishranu upotpunite adekvatnom suplementacijom.


Jedinjenja izolovana iz nekih biljaka pomažu metabolizmu prostaglandina koji je u velikoj meri odgovoran za ženske probleme. Zbog toga se biljnim preparatima pripisuje delotvornost u regulaciji PMS-a. Strong Nature dodatak ishrani Epobalans+ na bazi ulja žutog noćurka, obogaćen vitaminom E održava hormonalni balans i ublažava PMS simptome.


Ulje žutog noćurka se dobija iz semena istoimene biljke za koju je dokazana učinkovitost u ublažavanju, od slabih do izrazito jakih simptoma PMS-a, kao i simptoma menopauze.


PMS je medicinski problem, nije razmaženost. Lek za PMS ne postoji, ali ovo stanje ima adekvatno rešenje. Informišite se na našem sajtu koja suplementacija je primerena baš vama, menjajte navike, zatražite savet lekara kako biste pronašle najbolje za sebe i uživale u svom telu bez problema, tokom čitavog meseca.