Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Šta je hormonski disbalans i kako se leči?

Šta je hormonski disbalans i kako se leči?

Naše telo proizvodi više od 100 hormona. Hormoni nas bude i uspavljuju, kontrolišu krvni pritisak i nivo glukoze u krvi i tkivima, utiču na nivo energije i raspoloženje, kontrolišu apetit i sagorevanje masti, održavaju čvrstinu kostiju i mišićni tonus. Šta je hormonski disbalans i kako se leči zanima baš sve one koji su barem jednom osetili koliko neravnoteža hormona može da naruši opšte dobro stanje organizma.

 

Kada su hormoni u ravnoteži, osećamo se zdravo i izgledamo dobro. Čak i mali pad ili lagani disbalans se čita na licu, vidi na telu, doživljava emocijama, ispoljava ponašanjem.

 

Hormonski disbalans ili hormonska neravnoteža

Sa godinama, naše telo ne može da proizvodi adekvatne koncentracije hormona u zadovoljavajućim proporcijama. Na proizvodnju može uticati mnogo faktora, starosna dob, zdravstveno stanje organizma, genetika, ali i neki spoljni uticaji za koje nikada ne bismo rekli da bi mogli da izazovu hormonski disbalans.


Prvi nalet promene hormona jeste pubertet, naravno. Zarad ubrzanog rasta čitavog tela, naglih promena u kilaži, rastu i izgledu tela, potrebno je da hormonska veza između hipofize i polnih žlezda sazri. Tada polne žlezde ubrzano luče hormone i tada se prvi put suočavamo sa promenama koje prave ovi regulatori našeg zdravstvenog stanja i izgleda.


Pubertet nije jedini hormonski udar, ni kod muškaraca ni kod žena. Žena prolazi kroz još jedan intenzivan period hormonske neravnoteže kada je u drugom stanju i kasnije je čeka još jedna, koju imaju i muškarci. Kada u poznim godinama dođe do još jedne hormonske reakcije, kod oba pola javlja se neslavni klimaks.


Najozbiljnija hormonska neravnoteža kod žena jeste menopauza ili klimaks. Kod muškog roda ne mora nužno doći do izraženih simptoma klimaksa, ali retko koja žena se može pohvaliti da je menopauza prošla bez smetajućih simptoma.


Jeste li znali da čak da i godišnje doba utiče na nastanak klimaksa? Menopauza kod najvećeg broja žena nastupa nakon prolećne ravnodnevice, stoga, ako dogovarate ovoj starosnoj grupi, pripremite se na vreme kako bi vas što manje mučila hormonska neravnoteža.

 

Kako se proverava hormonski disbalans?

Da biste znali da su hormoni u neravnoteži, jednostavno poslušajte svoje telo i pratite svoj metabolizam. Ako imate hormonski disbalans, simptomi će biti sledeći:

 

 • Umor
 • Oslabljen libido
 • Bolovi u ekstemitetima
 • Promena raspoloženja
 • Naleti vrućine
 • Pojačana želja za šećerom
 • Nesanica
 • Gubitak kose
 • Prekomerno znojenje

 

Za većinu ovih simptoma krivi su estrogen i progesteron.

 

Estrogen u menopauzi

Ulaskom u menopauzu smanjuje se proizvodnja estrogena što izaziva bolove u kostima i zglobovima, kao i mnoge druge probleme. U nastavku teksta pročitajte šta sve može da izazove manjak estrogena u našem telu:

 

 • Estrogen utiče na nivo leptina, hormona koji reguliše unos hrane. Žene nakon 40-e, a naročito u menopauzi, su sklonije gojenju, a taloženje masnih naslaga u delu stomaka je naročito izraženo. Ako zapostavimo fizičku aktivnost, neželjeni višak kilograma je estetski, a ako se ne pozabavimo njime, može postati i zdravstveni problem.
 • Nadimanje stomaka u menopauzi je veoma često. Sistem za varenje je obložen receptorima koji reaguju na progesteron i estrogen. Njihove promene zadaju digestivne probleme u vidu nadutosti, gasova i lošeg varenja. Zato je važno da birate namirnice koje ne izazivaju nadutost i koje ne goje a daju zadovoljavajuć nivo vitamina, minerala i vlakana. 
 • Estrogen je direktno povezan sa serotoninom i dopaminom. Hormonski disbalans kod žena izaziva promenljivo raspoloženje tokom PMS-a i menopauze.
 • Porast nivoa estrogena može izazvati ciste na dojkama i kvržice. Kako je jod značaj mikroelement za tkivo dojke, i njegov nedostatak može izazvati isti efekat kao povišen estrogen. Postarajte se da unosite hranu bogatu jodom ili uzimajte suplemente joda.

 

Progesteron u menopauzi može takođe da napravi probleme ženama. On reguliše nivo energije i značajno utiče na san. Pad nivoa ovog hormona čini nas hronično umornim i neispavanim.


Porast nivoa androgena intenzivira rad lojnih žlezda i lučenje sebuma. Zapušene pore utiču na pojavu mitesera, akni i bubuljica. Ako se poremete polni i(li) tiroidni hormoni kosa prekomerno opada, postaje beživotna, suva, lomljiva.


I možda su vaši hormoni „ispali” iz ravnoteže, ali vam ruke nisu vezane – menjajte životni stil, tražite savete i stručnu pomoć. Konsultujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom koje su to najbolje tablete za hormonski disbalans i predupredite sve nelagodnosti kako biste uživali u svom telu i u toku menopauze.