Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Emocionalno prejedanje

Kako se nositi sa emocijama?

Emocionalno prejedanje

U našoj prirodi je da kao odgovor na osećanja jedemo. Sve vrste emocija mogu da nas primoraju da posežemo za hranom, slatkišima, grickalicama - od neželjenih raspoloženja kao što su frustracija, anksioznost, zabrinutost ili osećaj potištenosti, do pozitivnih emocija kao što su uzbuđenje, slavlje ili iščekivanje. Čak i neutralna osećanja kao što su dosada i apatija mogu biti razlog za jelo.

 

Da li je normalno jesti zbog emocija?

Nema ništa loše u tome da ponekad korstimo hranu kao pomoć u suočavanje sa osećanjima. Hrana je odlična u regulisanju naših emocionalnih stanja, i to je strategija koja postoji otkad i mi.
Hrana nikada nije bila samo gorivo za telo. I kao bebe naše suze je umirivalo majčino mleko, a hrana je već tada postala moćan simbol osećaja umirenosti i negovanja. Da li je onda čudno što mnogi od nas impulsivno posežu za hranom kao načinom suočavanja sa svakodnevnim emocijama? Nije. Od stresa na poslu, do sukoba u našim odnosima, većini nas je s vremena na vreme potrebna uteha.


Može li jedenje zbog emocija postati problem?

Može. Ovo postaje problem kada se nađemo u situacijama u kojima doživljavamo osećanja i umesto da ih identifikujemo, naš mozak nam daje uputstva da jedemo (uslovljen refleks). To nas sprečava da normalizujemo, izražavamo i upravljamo svojim emocijama. Skloni smo da automatski slušamo ovu instrukciju i jedemo - i često nam jedenje zapravo čini da se osećamo bolje, može nas smiriti i ublažiti uznemirujuće emocije.

Naravno da je dobro da se osecate bolje, ali, kako se ne bi otelo kontroli, navodimo vam strategije da identifikujete, izrazite i upravljate svojim emocijama, umesto da ih prigušite hranom.

 

Korak 1

Stupite u kontakt sa svojim emocijama

Kada počnete da shvatate odakle potiču vaše emocije, možete započeti novi razgovor sa sobom kada se prejedate.

Umesto da govorite beskorisne stvari kao što su „pohlepan sam“ ili „van kontrole sam“, možete otkriti dublji razlog. Na primer, „Jedem jer se osećam izdano što je moj prijatelj podelio privatne podatke o meni“ ili „Jedem jer sam ljut na sebe što nisam završio posao“ itd…


Korak 2

Kada identifikujete pravu priču iza impulsa za jelom, šta je sledeće?

Ako neko drugi, određena osoba, izaziva vaše emocije i dovodi vas u stanje frustracije, tuge, besa, pokušajte da tom nekom izrazite svoja osećanja.

 

Drugi načini za izražavanje neželjenih emocija bez pribegavanja prejedanju


1. Zamislite svoj okidač


Neki primeri ovoga mogu biti: „Uznemiren sam zbog svog partnera jer je zaboravio našu godišnjicu“, „Ljut sam na svoju prijateljicu jer je podelila nešto što sam joj rekao u poverenju“, „Ljut sam na sebe jer nisam završio svoj posao“,  „Frustriran sam što deca ne održavaju kuću urednijom”…


2. Izrazite se


Načini da izrazite svoje emocije bez rizika mogu uključivati:


-    Razgovor sa prijateljem ili članom porodice
-    Dajte sebi dozvolu da odete i zaplačete
-    Napišite šta osećate, čak i ako ga posle pocepate
-    Izrazite se na bezbedan, fizički način, kao što je vežbanje…


Mali ali važni koraci

Čak i ako i dalje nastavljate da posežete za hranom pri raznim osećanjima, ali uspešno ste identifikovali razlog zašto je tako, napravili ste važan prvi korak!
Emocionalno prejedanje može imati korene u ranim iskustvima (ranom detinjstvu) i možda će vam trebati podrška da biste identifikovali osnovni uzrok. Uvek možete potražiti podršku od psihologa, savetnika ili lekara opšte prakse, koji će vam rado pomoći. Poteškoće sa emocionalnim prejedanjem se mogu rešiti, a dobijanje podrške može biti važan korak na vašem putu.


Izvor: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-psychology/emotional-eating-and-feasting


Zašto je važno rešiti problem emocionalnog prejedanja što pre?

Prejedanje i gojaznost mogu doprineti ozbiljnim i teškim zdravstvenim problemima. Posezanje za hranom, kada ne postoji realan osećaja gladi, doprinosi nepravilnom lučenju insulina - insulinske rezistencije. Insulinska rezistencija je stanje pred dijabetes I ukoliko se ne reši na vreme može doprineti razviju dijabetes tipa 2.
Na putu rešavanja problema emocionalnog prejedanja, od velike pomoći mogu biti
-    Promene životnih navika
-    Prirodni dodaci ishrani koji regulišu metabolizam masti i stvaraju osećaj sitosti.
Pročitajte više o takvim proizvodima OVDE