Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

5 saveta za zdrav stomak tokom leta

5 saveta za zdrav stomak tokom leta

Stiglo je leto! Početak je bio malo trom, kišan, ali uspeli smo da ga prizovemo i konačno dočekamo tople i sunčane dane.

Leto se, prosto, voli. To je onaj period godine kada se osećamo najlaganije i trudimo se da maksimalno budemo napolju, u prirodi. Ovo leto će biti nešto drugačije, zbog svetske pandemije, ali to ne treba da nas zaustavi u uživanju u prirodi i konzumiranju svežeg letnjeg voća i povrća.

 

Metabolizmu, ipak, treba malo vremena da se navikne na sezonsko voće, putovanja, bazene, pa zbog toga želimo da vas uputimo kako da to prilagođavanje bude brzo i bez digestivnih problema.


Hidratacija


Na početku leta često dolazi do dehidratacije tela, jer mi nemamo naviku da organizmu dajemo više vode, nego inače. Kada krenu vrućine telo gubi vodu. Ovo može prouzrokovati i digestivne probleme.

Količinu vode prilagodite sebi, neka to bude više nego u zimskim danima, ali nemojte se opterećivati brojanjem čaša i litara vode. Takođe, važno je da ne “progutate” vodu na brzinu, jer na taj način gutate i vazduh koji kasnije prouzrokuje gasove u stomaku.


Lagana hrana


Metabolizam sporije vari hranu kada je napolju vruće. Zbog toga leti najviše volimo da uživamo u salatama, lubenici, ponekom sladoledu. Ipak, to što je hrana lagana ne znači da ne može da vam prouzrokuje probleme sa stomakom.

Jedan od problema je osetljiv stomak, koji loše reaguje na prvo sezonsko voće. Ovde bi dobar savet bio da izbegavate baš prvo voće, već da sačekate nedelju ili dve, pa onda kupite lubenice, breskve, kajsije…

Drugi problem koji se može javiti je trovanje hranom. Ako ovog leta budete putovali ili odlučili da jedete u restoranima, neka hrana vam može zasmetati. Hrana ne mora obavezno biti pokvarena, već se može desiti da, jednostavno, ne prija vašem stomaku, jer je spremljena na način koji njemu ne odgovara.

 

U ovim situacijama vaša prva pomoć je aktivni ugalj, koji će pokupiti sve toksine i rešiti vas problema sa dijarejom i osećaja mučnine.


Koju hranu da jedete?


Najbolje je da jedete hranu koja se lako vari i koja vas ujedno i hidrira. Kada je u pitanju povrće, predlažemo paradajz, krastavac, šargarepu… Ovo su namirnice koje se veoma lako vare i odlične su za neki obrok posle ručka. Imaćete osećaj sitosti, a hrana koju ste pojeli nije teška. Uz to doprinosi i dobroj liniji.

Osim sezonskog voća, predlažemo i suvo voće, kao i orašaste plodove. Nahraniće vas nutrijentima, poboljšati koncentraciju i raspoloženje.

Riba je pravi letnji obrok, ali vodite računa gde jedete ribu i na koji način je spremljena. Ona često tokom leta može biti razlog trovanja hranom.


Izbegavajte začinjenu hranu


Kada je napolju velika vrućina, suzdržite se od svoje ljubavi prema ljutom i začinjenom. Ovoj hrani je potrebno mnogo više vremena da se svari, a može i dodatno zagrejati stomak i ostale organe na putu do stomaka.

Ukoliko, ipak, ne možete bez malo ljutog tokom leta, obavezno neka vam pri ruci bude aktivni ugalj ili jogurt. Jogurt je prirodni probiotik koji pravi balans u vašem stomaku.


Vežbajte


Vežbanje tokom leta mnogi izbegavaju zbog straha od pregrevanja. Ovaj strah je opravdan i definitivno ne treba vežbati na direktnom suncu. Birajte vežbe koje ne ubrzavaju previše ritam srca, već one koje će vas ojačati i pomoći vašem digestivnom sistemu u svakodnevnom varenju hrane.

Vežbanje dokazano smanjuje stres, samo je važno da pronađete koji način vežbanja vam odgovara. Neko voli teretanu, dok neko drugi voli da radi jogu u prirodi. Oba su dobar izbor dok vodite računa o sebi.

Želimo vam bezbrižno i zdravo leto!