Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Da li nas maske štite od virusa i gripa?

Da li nas maske štite od virusa i gripa?

Ovih dana nastala je prava pomama za maskama za lice u apotekama. Ono što je usledilo je nestašica maski. Sada mnogi koji su prinuđeni da u toku dana prolaze kroz gužvu zbog posla i obaveza brinu da li će uhvatiti grip ili virus.

 

Pre svega, želimo da napomenemo da je važno da ne paničimo i da saznamo kako i koliko nam maska pomaže na otvorenom prostoru sa dosta ljudi.
 

Ljudi sa maskama na ulici – sve češći prizor


Najčešći izbor svih tokom sezone virusa su hirurške maske. Njih smo nosili i kada je stepen zagađenja bio na najvišem nivou, ali smo ubrzo obavešteni da nas te maske ne štite od zagađenih čestica u vazduhu.

Maske smo do pre par godina mogli da vidimo najčešće u Kini, na snimcima iz Kine i slično. Danas su one veoma čest prizor u Srbiji i drugim zemljama Evrope. Mi postavljamo pitanje koliko su te maske zaista efikasne.


Potrebno je da ih koriste zaražene osobe


Kada smo malo istražili njihov učinak, saznali smo da struka navodi da su one efikasne u zaštiti od prljavih ruku. Ovo nije mala stvar, jer prljave ruke su izvor najčešće zaraze od virusa. Ipak, struka takođe navodi da nema poverenja u hirurške maske kada je u pitanju zaštita od virusa koji se prenosi vazduhom.

Hirurške maske je javnost prvi put upotrebila 1919. godina u epidemiji španskog gripa, kada je nastradalo 50 miliona ljudi. Do tada su one bile namenjene isključivo lekarima i medicinskim radnicima.

One se koriste i danas, ali se preporučuju osobama koje imaju virus ili grip, kako bi se suzbilo širenje zaraze. Stručnjaci naglašavaju da zdravim osobama hirurška maska nije potrebna, jer se na taj način neće zaštiti od virusa koji se prenosi vazduhom, već će se samo uljuljkati u misao da su bezbedni.


Hirurška maska ne štiti beskonačno


Takođe, hirurška maska nema neprekidnu zaštitu. Ona se mora menjati na svakih 20 minuta, ukoliko želite da budete zaista zaštićeni od nepoželjnih čestica i mora se pritisnuti čvrsto uz lice. Na ovaj način smanjujete mogućnost pravilnog disanja.


Kako onda da se zaštitite od virusa?

 

Najbolja zaštita je lična higijena. S obzirom na to da je korona virus prošao put od Kine do ostatka sveta, mnogi su se uplašili potencijalne zaraze. Ovde je odgovornost na svakom pojedincu – lična higijena i izolacija ukoliko je virus prisutan. Svako ko sumnja na prisutnost virusa u organizmu, treba da se javi lekaru na kontrolu. Oni će dalje preuzeti potrebne mere.

Telo se protiv svakog virusa bori svojim imunitetom. Kada dođe novi virus, ljudskom organizmu je teže da ga prepozna i da ga pobedi. Održavajte imunitet jakim kako bi on bio što spremniji za eventualni napad virusa.


Lična higijena i vitamini


Pranje ruku je obavezno više puta u toku dana, a nakon pranja obavezno dobro osušiti ruke. Takođe, preporučuje se izlaganje Suncu, kao prevencija od virusa. Ukoliko nemate priliku da se izlažete Suncu, preporučujemo korišćenje vitamina D3.

Kada je u pitanju korona virus, nažalost još ne postoij lek koji tretira ovo oboljenje, niti postoji lek kojim možete sprečiti dobijanje korona virusa. Vodite računa o ličnoj higijeni i maksimalno se trudite da imunitet bude na optimalnom nivou.