Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Kako da ojačate imunitet na prirodan način?

Kako da ojačate imunitet na prirodan način?

Imunitet je u poslednje dve godine jedna od reči koje se često pojavljuju u medijima i u privatnim razgovorima. Ono što su sada mnogi naučili je da se imunitet gradi tokom cele godine, ne samo u sezoni prehlada i gripa, ili samo tokom zime.

 

Da bi imunitet bio jak i spreman na odgovor, potrebno ga je redovno negovati i održavati, kako bi u stanju napada od virusa, bakterija i gripa bio u mogućnosti da efikasno reaguje. Kako to da učinite?


Svakodnevne navike koje utiču na imunitet


Naš imunitet zavisi od velikog broja svakodnevnih navika. Zbog toga vam lekari i nutricionisti neretko predlažu da promenite navike u spavanju, ishrani, aktivnosti i slično, jer su ove stvari od ključne važnosti za odbranu organizma.

Daćemo jedan slikovit primer. Kada biljku ne zalivamo redovno ona se savija i gubi svoju snagu. Onda je zalijemo sa previše vode što optereti njeno korenje i na kraju brzo ugine. Ovu sliku možemo prebaciti na čoveka.

 

Voda i redovna hidratacija će vaš imunitet održavati jačim. Potrebno je da se unosi manje vode u kraćim razmacima, što će organizmu dati dobru hidriranost i vitalnost. Ne preporučuje se nalovanje vodom.

Balansirana ishrana je druga veoma važna stavka za dobar imunitet. Ovde ne mislimo samo da treba da uzimate redovno voće i povrće, već da unosite hranu koja je nutritivno bogata, koja će vas zasititi na duži period a uneti odgovarajući broj kalorija.

Fizička aktivnost pomaže našem srcu i krvnim sudovima, da budu jači i stabilniji, što u krajnjem slučaju doprinosi i našem imunitetu.


Šta da jedete za bolji imunitet?


Crvena paprika je idealan izbor za ovaj prelazni period, jer joj je sada sezona, a puna je vitamina C. Preporuka je da se jede sveža, uz salate, jaja i slične namirnice, ali možete je i pržiti ukoliko volite, samo imajte na umu da na taj način gubi brojne dobre sastojke.

Sa hladnijim periodom, dolaze i mandarine i pomorandže, koje su odavno poznate kao dobar izvor vitamina C, ali i voće koje osvežava naš organizmam i instant nam daje energiju.

Pileća supa, čorbe od povrća i krem čorbe su dobre kada osetite da gubite snagu i da ćete možda da se razbolite. One vraćaju energiju organizmu i daju vam neophodnu snagu. Takođe, najbolje je ukoliko ih imate redovno u svakodnevnoj ishrani, a ne samo kada ste bolesni.

Meso puno proteina je uvek dobar izbor, jer je nutritivno bogato, održava vas sitim, a nije teško za varenje. Sve što je teško za varenje usporava organizam i metabolizam, pa se gubi mnogo energije na ovu aktivnost, što može ublažiti imuni odgovor.


Šta treba da izbegavate?


Na prvom mestu slatkiše i alkohol. Slatkiši štete našem imunom sistemu i otežavaju oporavak ukoliko se razbolite. Konzumiranje slatkiša može produžiti bolovanje i do nekoliko dana. Neke studije su pokazale da šećer potiskuje aktivnost imunog sistema, pa ukoliko često jedete slatkiše ili pijete sokove pune šećera, velika je šansa da vam je imunitet već oslabljen i da će mu biti teže da se izbori sa bolestima.


Zašto je važan san?


Spavanje često ne shvatamo kao bitno, jer je ovo vreme kada nismo svesni, niti aktivni. Zašto je onda važno da redovno i dobro spavate kako bi imunitet bio jak? Neke od imunih molekula se stvaraju upravo dok organizam spava. Zato se često više razboljevaju osobe koje ne stižu da spavaju dovoljno, a izložene su virusima poput sezosnkih, ili klasične prehlade koja se javlja u prelaznim periodima.

Alkohol kompromituje imuni sistem i dodatno otežava stanje ukoliko se razbolite, odnosno, povećava mogućnost da dođe do komplikacija.

Ne zaboravite da se mnogi procesi u organizmu odvijaju upravo dok vi spavate, i da to što niste svesni ne znači da ovaj deo dana treba da zanemarite, već suprotno.