Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Kako podići imunitet?

Kako podići imunitet?

Imuni sistem je čuvar našeg zdravlja. On radi tokom svakog dana, sata, minuta i sekunda. Ipak, kada dođe prelazni period u godini, količina bacila u vazduhu se povećava, pa naš imuni sistem ne može uvek da se odbrani sam. Potrebna mu je pomoć u borbi protiv virusa, prehlade i gripa.

 

Tu nastupamo mi, pazimo kako se hranimo, trudimo se da unosimo namirnice pune vitamina C, ali i suplemente koji jačaju naš imuni sistem i čine ga otpornim na različite bakterije.

Prvi savet za podizanje imuniteta je da promenite nezdrave životne navike, odnosno, trudite se da živite zdraviji život.

Ukoliko ste pušač, smanjite ili izbacite pušenje


Konzumirajte hranu punu svežeg voća i povrća


Redovno vežbajte


Smanjite upotrebu alkohola


Spavajte dovoljno i redovno


Smanjite rizike od infekcija – perite ruke i duže kuvajte/pecite meso koje jedete


Trudite se da kontrolišete stres koji ne možemo da izbegnemo.


Imunitet slabi s godinama


Kako starimo, snaga našeg imunog sistema opada, te smo podložniji infekcijama. Naučnici su to pokazali i preko vakcina protiv virusa. Ove vakcine imaju mnogo manje efekta na starijim osobama, u odnosu na decu.

Ono što je važno za starije osobe je da vode računa o ishrani, ali i da koriste suplemente za podizanje imuniteta, kako bi imuni sistem bio na optimalnom nivou. S obzirom na to da je imuni sistem u ovom dobu osetljiv, konsultacije sa lekarom su preporučljive.


Kako da se hranite?


Kako bi imunitet bio snažan i spreman da se izbori sa raznim infekcijama i bakterijama, potrebno je održavati i negovati ga redovno i pažljivo. Važno je kakvu hranu unosite u organizam.

Vodite računa da šta češće unosite hranu koja je nutritivno bogata, koja će vas nahraniti, ali i dati vašem organizmu potrebne vitamine i minerale. Potrebno je unositi hranu u kojoj ima cinka, selena, gvožđa, folne kiseline, vitamina A, B6, C i E.

Obavezno je unošenje voća i povrća, jer će vas ono zasititi mnogo više nego brza hrana, a dozvoljeno vam je da pojedete veću količinu. Osim toga, povrće i voće poseduje brojne vitamine i minerale, koji su neophodni vašem telu.


Idealan obrok za jačanje imuniteta

 

Čorba od paradajza je sjajan obrok tokom jeseni, jer je veoma ukusna, topla, a pomaže našem imunitetu da se jače i bolje bori protiv bacila. Evo kako da je spremite:

corba od paradajza

1 kg oljuštenog paradajza


1 crni luk


1 manja šargarepa


1 štapić od celera


oko 10 mililitara soka od paradajza


lovorov list


1,2 litra bujona pomešanog sa vrelom vodom


Priprema:


Oljušten paradajz iseckajte na četvrtine i odstranite sve tvrde delove. Oni neće omekšati tokom kuvanja. Iseckajte celer, luk i šargarepu na sitne komade. Zagrejte malo maslinovog ulja i ubacite sveže povrće da se prži na tihoj temperaturi. Mešajte desetak minuta, sve dok povrće ne psotane mekano.

Dodajte oko 10 mililtara soka od paradajza, kako bi svo povrće postalo crvene boje. Nakon toga dodajte iseckani paradajz. Možete dodati i soli, kao i bibera za pikantniji ukus. Isecite lovorov list na nekoliko komada i ubacite u smesu.

Ostavite da se krčka još 10ak minuta, kako bi se smesa sjedinila. S vremena na vreme protretsite tiganj za bolju kompaktnost čorbe.

Nakon toga dodajte bujon pomešan sa vrelom vodom, pojačajte temperaturu i čekajte dok čorba provri. Kada čorba provri, ponovo smanjite temperaturu i kuvajte još 25 minuta.

Kada se kuvanje završi, izvadite lovorov list, a skuvanu smesu ubacite u blender, kako biste dobili potpuno glatku čorbu.

Prijatno!