Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Do čega dovodi manjak unosa vode?

Do čega dovodi manjak unosa vode?

Flaširana voda u malim pakovanjima postala je popularna, usled stalnog insistiranja na važnosti pijenja vode. Da se razumemo, unošenje vode jeste važno, ali nije neohodno piti je u svakom trenutku.

Kao što je hrana esencijalna za život svakog čoveka, u istoj meri je to i voda. Međutim, kao što ni sa hranom nije pametno prejedati se, tako nije najbolji izbor ni piti ogromne količine vode svakog dana.

S obzirom na to da svaki čovek izbacuje tečnost iz organizma na dnevnom nivou, potrebno je da unese istu količinu tečnosti. Ukoliko se to ne dogodi, dolazi do dehidratacije.


Kako nam voda pomaže da gubimo na kilaži?


Često čujete kao predlog dijete unošenje više vode. Ona sama nije nikakav magičan napitak koji će vam pomoći da smršate, ali hrana bogata tečnošću to može. Evo i kako.

Hrana koja sadrži veliku količinu vode izgleda veće i potrebno je više vremena da je sažvaćemo. Stomak je polako vari, što dovodi do ranijeg osećaja sitosti. Na ovaj način unosite manje kalorija, nego kada je u pitanju hrana koja sadrži malo vode.

U ovu hranu spadaju voće, povrće, supe, ovsene kaše i pasulj. Preporučujemo da obavezno prvo njih uvrstite u dijetu i vidite efekte.


Šta se dešava ako ne pijemo dovoljno vode?


U ovom segmentu najvažniji su bubrezi. Kroz njih izbacujemo štetne materije iz organizma i šaljemo ih kroz urin napolje. Kada pijemo dovoljno vode, urin se kreće normalno, svetle je boje i bez mirisa. Ukoliko ne unosimo dovoljno tečnosti, boja urina se menja i njegova koncentracija. Štetna tečnost se zadržava u bubrezima i ne izlazi u potpunosti napolje.

Dodatne opasnosti se pojavljuju ako hronično pijete malo vode, što može dovesti do peska i kamenja u bubregu, ali i do urinarnih infekcija.

U tim situacijama, predlažemo obavezno uzimanje suplemntacije, čajeva i antibiotika ukoliko su ih lekari prepisali. Ešerihija je jedna od najupornijih bakterija koja se pojavljuje najčešće kod žena, ali se može javiti i kod muškaraca. U pitanju je bakterija koju možete suzbiti terapijom, ali i dugoročnom promenom načina života – unošenjem tečnosti, hrane bogate vodom, redovnim ispijanjem čajeva.

Osim ovoga, manjak unosa vode u toku dana, može dovesti do glavobolje, osećaja umora i slabljenja mišića.

Manjak unosa vode se može rešiti na jednostavan način, ali važno je da budete istrajni i da redovno idete na preglede, kako biste znali da li je sa bubrezima sve u redu. Ako primetite da u toku dana niste pili vodu, obavezno popijte baš čašu-dve odjednom i unesite je na vreme u organizam.