Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Da li je san neophodan za zdrav život?

Da li je san neophodan za zdrav život?

Spavanje uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. Naučnici, sa druge strane, su prepoznali ovo polje kao veoma interesantno i plodonosno za studije o čoveku. Često kao esencijalne stvari izdvajamo vazduh, hranu i vodu, a na san zaboravljamo. On nije ništa manje neophodan za čoveka.

Do sada je naučno utvrđino da je san neophodan za očuvanje funkcija organizma, odmaranje mišića, skupljanje nove energije i procesuiranje novih informacija. Kada pogledamo ove aspekte, shvatamo da bez sna ne možemo da živimo. Stres modernog života direktno utiče baš na njega, pa pročitajte detaljno zašto je san važan i kako da se oslobodite stresa pred spavanje.


Šta nam govori da smo pod stresom?


Ponekad stres nije lako prepoznati odmah, ali ukoliko se jave problemi sa spavanjem, to je jedan od jasnih pokazatelja da organizam nije opušten. Drugi simptomi mogu biti glavobolja, problemi sa stomakom, loša koncentracija, greške u radu i slično.

Otkrivanje uzroka je prvi korak. Potrebno je osvestiti šta je ono što nam stvara stres. Raščlanite svoj dan do detalja. Da li ste prenatrpani na poslu? Ovo vam može otkriti zbog čega ste pod stresom.

Regulisanje stresa je potrebno odraditi i fizički i psihički. Ukoliko vam je potrebna pomoć psihoterapeuta, ne plašite se da je zatražite. Mogu vam pomoći i brojne knjige, filmovi, video klipovi na mrežama koje objavljuju stručni ljudi.

Umanjivanje stresa kroz fizički deo se ostvaruje kroz redovno vežbanje, balansiranu ishranu, vežbe disanja i zdrav san.


Zašto je zdrav san važan?


Kao što smo već rekli san nam omogućava da procesuiramo nove informacije u toku dana. Naš um se izoštrava kad se odmara, bolje funkcioniše i sposoban je da se seti pojedinosti i detalja, koje umoran mozak ne može da procesuira.

San utiče i na zdravlje srca. Kada spavamo naš krvni pritisak se spušta što je veoma značajno za ljude koji imaju probleme sa srcem, ali i za potpuno zdrave osobe kako bi očuvale vitalnost srca.

Manjak sna utiče i na funkcionisanje ćelija imunog sistema. Pad imuniteta se događa usled sporijeg funkcionisanja ovih ćelija i razboljevate se češće. Ovo je razlog zbog čega moramo da odmaramo dok smo bolesni – da bismo omogućili organizmu da svu snagu preusmeri na borbu protiv bakterija i virusa.

Takođe, metabolizam potpuno drugačije funkcioniše kada je telo naspavano i nenaspavano. Ako se nismo dobro odmorili, traži nam se više hrana, jer iz nje crpimo energiju. Usled ovoga može doći do povećanja telesne mase i problema sa viškom kilograma. Takođe, smanjuje nam se volja za fizičkom aktivnošću, pa je ovo drugi razlog što manjak sna često dovodi do gojenja.

Da li vi vodite računa o vremenu koje ostavljate za odmaranje? Mi smatramo da je san veoma važan za sve svakodnevne obaveze, ali vodite računa da ne preterate u spavanju, jer u tom slučaju dolazi se do kontraefekta.