Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Sunce – zvezda od koje zavisi opstanak ili glavni krivac?

Sunce – zvezda od koje zavisi opstanak ili glavni krivac?

Simbol života i egzistencije je sunce. Zvezda koja nam šalje svetlost i toplotu, utiče na promenu dana i noći, na klimu. Bez njega bi zavladala tama i sva voda na planeti bi se trenutno zaledila. Ugasio bi se život.


Ne dovodimo često u pitanje značaj sunca i ne razmišljamo mnogo o tome zašto je sunce važno, ali često diskutujemo o tome koliko negativnih stvari nam ono donosi. Kad se pojavi u punom letnjem sjaju i kad nije tu zimi, gotovo uvek nađemo neku zamerku. Međutim, jedno je sigurno i svi se slažemo - bez njega ne bismo mogli.

 

Zašto se kaže da je sunce izvor života?

Sunčeva svetlost neophodna je za život svim živim bićima na planeti. Uticaj sunčevih zraka na živa bića je neprikosnoven i deluje kao da se nikad neće do kraja ispitati njihova važnost u rastu i razvoju svega što nas okružuje.


Odgovor na pitanje zašto se tako govori od pamtiveka, najpre se vidi u tome kako sunčeva svetlost utiče na biljke.


Biljke koriste sunčevu energiju u procesu fotosinteze i pretvaraju je u hranu. Sunčeva energija i biljke neophodni za opstanak svih drugih živih organizama na zemlji jer stvaraju kiseonik koji udišemo.

 

Na koje načine biljke dolaze do sunčeve svetlosti zavisiće od njihovog položaja i veličine, stoga će ponekad do sunčevih zraka dolaziti direktno, a ponekad indirektno, putem refleksije ili odsjaja.


Sunce je ujedno i neophodno i štetno. Štetno dejstvo UV zraka se ispoljava i na ljudima i na biljkama. Dugotrajna izloženost suncu i izuzetno veliki intenzitet sunčeve energije dovode do disfunkcionalnosti biljaka i njihovog propadanja.

 

Sunce i čovek

Ljudi se ne mogu pohvaliti odgovornim ponašanjem prema prirodi. Uz to, automobili, kućni aparati i tehnička sredstva koja koristimo emituju štetne gasove koji doprinose razgradnji ozonskog omotača koji, tako istanjen, ne može da filtrira štetan UV spektar sunčevog zračenja. Ozonski omotač i njegova sposobnost filtracije su krivci za nastanak raznih bolesti kože i njeno prevremeno starenje.


UV zaštita je obavezna u dečijem uzrastu, osobama sa hroničnim oboljenjima kože, svima kojima je posao vezan za boravak na otvorenom.


Naglo i intenzivno izlaganje suncu na godišnjem odmoru uzrokuje akutno, a vremenom i hronično oštećenje kože. Zato je važno da se pre odlaska na more izlažemo blagom suncu u kraćem vremenskom intervalu. Postupna pigmentacija stvara zaštitni filter i smanjuje prodor UV zraka.

 

BetaTen protekt je preparat koji priprema kožu za izlaganje suncu i pruža joj neophodnu zaštitu. Taj efekat obezbeđuje 1 kapsula na dan najmanje 2 nedelje pre odlaska na more.
Sunčeva svetlost je neophodna za sintezu vitamina D koji doprinosi razvoju i zdravlju kostiju i zuba, pravilnom radu srca, mišića i nervnog sistema.


Više od bilo kog drugog prirodnog faktora, sunce ispoljava blagotvorne efekte na čovekovo mentalno zdravlje. Naučna istraživanja su pokazala da je količina hormona serotonina u mozgu u korelaciji sa količinom sunčeve svetlosti u toku dana bez obzira na godišnje doba.

 

Serotonin je odgovoran za dobro raspoloženje, koncentraciju, smirenost. Osim toga, izlaganje suncu povećava prag bola i umanjuje stres kod pacijenata u postoperativnom toku i sprečava pojavu depresije.


U razmišljanjima šta je sunce, Ivo Andrić je zapisao: „U stvari, postoji samo Sunce, a sve što živi, diše, gamiže, leti, sja ili cvate, samo je odblesak tog Sunca, samo jedan od vidova njegovog postojanja.

 

Sva bića i sve stvari postoje samo utoliko ukoliko u svojim ćelijama nose rezerve Sunčevog daha. Sunce je oblik i ravnoteža; ono je svest i misao, glas, pokret, ime.“


Da bismo pravilno koristili sve benefite zvezde koja je izvor života, moramo naučiti da pravilno postupamo, kako prema prirodi, tako i prema sebi.

 

Zaštita prirode i zaštita svog tela, doprineće neometanom rastu i razvoju svih živih bića na planeti, zato ne smemo zaboraviti - sunce je ipak zvezda od koje zavisi opstanak, a naše postupanje ga čini krivcem za štetnost koju nam ponekad nanosi.