Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Hrana koja će pokrenuti vaš mozak posle karantina

Hrana koja će pokrenuti vaš mozak posle karantina

Pravilna i balansirana ishrana nije važna samo za telo i njegov izgled, već i za mentalno stanje. Zbog toga smo odlučili da izdvojimo hranu koja može pozitivno uticati na rad mozga i brzo razmišljanje.

Ovo je period u godini kada bi trebalo da razmišljamo o odmorima i sunčevim zracima. Ipak, prethodna tri meseca su bila psihički stresna. Sada treba vratiti um u normalno stanje, povratiti koncentraciju u kancelariji, vratiti se standardnim poslovnim obavezama. I da, zaista postoji hrana koja vam može pomoći da se um izoštri i razbistri.


Riblje ulje


Omega 3 kiseline se ne proizvode prirodno u našem telu, pa je potrebno da ih unesemo spolja. Najčešće ih možete naći u masnoj ribi. Ona je sjajan izbor i za ručak i za večeru, a može se spremiti na razne načine.

Ono što ribu čini sjajnim izvorom ovih masti je što su korisne ćelije već spremne za absorpciju u organizmu. Organi ne moraju da se pomuče da svare ovu hranu, već se proces preuzimanja kvalitetnih sastojaka završava lako i brzo.

Predlozi masne ribe su losos, pastrmka, heringa ili sardine.

Riba se posebno preporučuje onima koji imaju simptome demencije, jer to znači da imaju nizak nivo jedne vrste omega 3 masnih kiselina. Takođe, čia seme je još jedan odličan izbor, posebno za starije koji već polako primećuju probleme sa pamćenjem.

Ono što dodatno možemo predložiti za povećanje koncentracije i pamćenja je Koenzim Q10 Acetil L karnitin.


Paradajz


U paradajzu se nalazi likopen – veoma moćan antioksidant, koji vaš organizam štiti od slobodnih radikala. Oštećenja na ćelijama koje stvaraju slobodni radikali mogu prouzrokovati demenciju i Alchajmer, zbog čega je izuzetno važno organizam snadbevati antioksidantima.

Paradajz možete jesti na razne načine – svež u salati i kao prilog sendvičima ili skuvan/obaren u vidu sosa uz jelo.

Još namirnica koje imaju sličan efekat su papaja, crveni grejp i lubenica.

 

Žitarice celog zrna

 

Odlične su za povećanje koncentracije i fokusa. Mozgu je potrebna energija da bi funkcionisao, a žitarice su idealna hrana jer energiju ispuštaju polako i ravnomerno. Prostim jezikom rečeno – duže vas drže sitim, a zdravije su za vaš organizam od hrane koja nije nutritivno bogata.

Mozgu su neophodni ugljeni hidrati, jer energiju dobija iz glukoze. Ali to ne znači da treba da jedete junk food i nezdrave obroke, već da unosite ugljene hidrate koji se ne troše brzo. Takođe, preporučujemo pastu od istih žitarica, kao i pirinač.

 

Jaja


Određeni B vitamini (B6 i B12), kao i folna kiselina, prema nekim studijama pokazuju da imaju veoma povoljan uticaj kod osoba kod kojih je započela demencija. Kada su bili pod terapijom koja podrazumeva ove vitamine, primećeno je izuzetno manje skupljanje mozga.

Ista studija je pokazala pozitivan uticaj kod Alchajmerove bolseti. Ukoliko ste samo izgubili koncentraciju, organizaciju ili brzinu pamćenja i količinu obrađivanja informacija usled koronavirusa, ova namirnica će vašem mozgu biti od velike pomoći.

Hrana bogata vitaminom B – jaja, piletina, riba.

B6 vitamin se može naći i u avokadu, orašastim plodovima, kvascu

 

Borovnice


Ovo sitno i slatko voće može uticati na poboljšanje kratkoročne memorije. U SAD je sprovedena studija koja je imala za cilj da dokaže da borovnice mogu popraviti kratkoročnu memoriju ili odložiti gubitak iste.

Ovo je odlična vest jer borovnice lako možete naći u prodavnicama i na pijacama. Veoma su ukusne i možete ih jesti na razne načine, ali najviše nutritivnih sastojaka organizam upija ako su one sveže, bez termičke obrade. Kupine imaju skoro isti efekat kao borovnice, pa ako slučjano ne nađete jedne, možete uzeti druge.

Možda do sada niste razmišljali o namirnicima iz ugla kakav one uticaj imaju na memoriju i koncentraciju, ali se nadamo da ćete nakon ovog teksta obratiti više pažnju. Male stvari u kontinuitetu mogu da doprinesu mnogo vašem celokupnom sistemu i zdravom nervnom sistemu.

Budite zdravi!