Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Koje su najbolje namirnice za jačanje imuniteta?

Koje su najbolje namirnice za jačanje imuniteta?

I vrapci na grani znaju da hrana bogata vitaminima može pomoći u jačanju imunog sistema. Prevencija je najbolji lek. A to danas znamo svi, kada ne postoji zvaničan lek za koronavirus, pa smo se vratili sigurnim merama – pranje ruku i jačanje imuniteta.

 

Mi uvek predlažemo i uzimanje suplemenata za veću otpornost organizma, jer se mnogi vitamini ne mogu uneti u dovoljnoj količini putem hrane, posebno ako ste već bolesni. Uz najbolje namirnice za jačanje imuniteta i odgovarajuću suplementaciju, nemate razloga za brigu.


U nastavku teksta pročitajte koja to hrana za jačanje imuniteta sadrži potrebne materije, pa je obavezno uvrstite u ishranu pred sezonu prehlada.

 

Najbolje voće za imunitet

Pomorandze na crno belom stoljnjaku.

 

Obično kada se razbolimo, svi nam donose pomorandže i limun, kako bismo se što pre oporavili. Ovo nije besmislen znak pažnje, jer je citrusno voće puno vitamina C. On nam je neophodan kako bismo vratili snagu organizmu. Dnevna potreba ovog vitamina je za žene 75mg, a za muškarce 90mg.


Ako je imunitet oslabljen i razboleli ste se, vitamin C će pomoći u bržem oporavku. Još uvek nije zvanično potvrđeno da ovaj vitamin ima konkretan doprinos u borbi sa koronavirusom, ali mnogi naučnici nezvanično tvrde da je od velike pomoći i za prevenciju i za brži i lakši oporavak.


Najbolje voće za imunitet je:

  • Limun
  • Pomorandže
  • Grejpfrut
  • Mandarine

 

Uvek je bolje da pojedete celo voće, nego da od njega napravite sok. U tečnom stanju se izgube mnogi vitamini i minerali koji su dragoceni, zato udovoljite sebi sa porcijom svežeg citrusnog voća u komadu.

 

Hrana za podizanje imuniteta je đumbir!

Ovo je svemoguće povrće koje ublažava upale u organizmu. Čaj od đumbira je nešto što često izaberemo kada se prehladimo. Kinezi praktikuju ispijanje tople vode i toplih napitaka tokom cele godine, čak i kada su vrućine, jer su se pokazali odlično u izgradnji jakog imuniteta.


Topla voda je nešto na šta će vam trebati više vremena da se naviknete, ali čajeve možete uvek da pijete. Počnite rano ujutru ili uveče kada je napolju hladnije, kako se telo ne bi pregrejalo i kako bi se naviklo na tople napitke.


Đumbir može ublažiti osećaj mučnine i osloboditi vas hroničnog bola. Ima blago ljutkast ukus i možete ga kombinovati sa slatkim poslasticama. Đumbir za imunitet je preporuka gotovo svih lekara i nutricionista.

 

Mlečne namirnice za imunitet

Svi već znamo da je jogurt sjajan prirodni probiotik. Može biti od velike pomoći kod manjih mučnina i problema sa stomakom, kao i kada uzimate antibiotik. Ipak, ako želite da ojačate imunitet i otpornost stomaka tokom sezone virusa i gripa, predlažemo grčki jogurt.


Uvek birajte pre klasičan jogurt, nego voćni ili sa nekim dodacima. Često se u njima nalazi velika količina šećera koja ne pomaže izgradnji imunog sistema. Ukoliko volite ovsenu kašu sa jogurtom, kao zaslađivač uvek možete dodati med. On ima značajnu ulogu u smanjivanju upala u organizmu.


Jogurt je i dobar izvor vitamina D, što je dobro da znate za dane kada ne bude bilo toliko sunca napolju. Kliničke studije trenutno pokazuju da je dobar jogurt za imunitet, ali i da može imati pozitivan uticaj u borbi sa koronavirusom.

 

Paprike babure - nešto najbolje za imunitet

Opšte je poznato da citrusno voće ima vitamin C, ali da li ste znali da su paprike pune ovog vitamina i odličan su izvor za jačanje otpornosti organizma? To je i više nego potvrđeno.


Paprike babure sadrže tri puta više vitamina C od pomorandže, a osim toga dobre su za kožu jer sadrže beta karoten. On se u našem telu pretvara u vitamin A, koji doprinosi kvalitetnijoj koži i boljem vidu.

 

Ako se pitate šta je dobro za imunitet, brzo do najbliže pijace da kupite sveže paprike.

 

Piletina

Kada smo bili mali, mame i bake su nam pripremale pileću supicu, da brže ozdravimo. Ovo nije mit niti prazno verovanje, supa značajno umanjuje upalu koja je aktivna u našem telu. Piletina, ali i ćuretina bogate su vitaminom B6, koji pomaže proizvodnji novih i zdravih crvenih krvnih zrnaca. Topla supa je najbolji prirodni lek za jačanje imuniteta.


Ona vam može mnogo pomoći u lečenju i oporavku od različitih bolesti, što i sami uočimo ubrzo nakon tople supice tokom prehlade.


Nadamo se da smo vam pomogli sa savetima u ishrani za predstojeće hladne, zimske dane. Ukoliko vi znate za još neko voće ili povrće koje koristite za jačanje imuniteta, pišite nam u komentarima na našoj Fejsbuk stranici.