Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Šta jesti za zdrave i jake zglobove?

Šta jesti za zdrave i jake zglobove?

Skočni zglob je ključan za pravilan i funkcionalan hod. Bez njega ne možemo da obavljamo redovne fizičke aktivnosti, normalnim tempom. Sigurno vam se nekad dogodila manja ili veća povreda skočnog zgloba i osetili ste se bespomoćno.

 

Obične stvari više ne možete da obavljate sa lakoćom i bez pomoći. Zbog toga morate da čuvate zglobove, posebno nakon pedesete godine života, jer je ovo doba kada kosti ubrzano slabe.

Pročitajte koju hranu treba da uvrstite u svakodnevni meni kako biste pomogli zglobovima da ostanu jaki, a vi stabilni.
 

Kalcijum


Kalcijum je potrebno unositi putem ishrane, ali i kroz suplemente, ako imate manjak kalcijuma u organizmu. Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom – to mogu biti mleko, jogurt, sir.

Voćni jogurt nije idealan izbor jer ima manje proteina i kalcijuma od običnog jogurta. Jogurt je dobra zamena za mleko, ako vam ono ne prija i izaziva stomačne probleme.

Kalcijum se nalazi i u ovsenim pahuljicama, zato ih ne preskačite za doručak. U kombinaciji sa jogurtom su savršen doručak, koji će vam dati snagu i obezbediti potrebnu nutritivnu vrednost za ceo dan.

 

Jaja


Ovo bi trebalo da bude jedna od osnovnih namirnica u ishrani. Tačno je da ne treba preterivati, ali zdravstveni benefiti jaja su ogromni, posebno kada su u pitanju zglobovi. Ovde je najznačajnije žumance, jer se u njemu nalazi velika količina vitamina D, neophodna za jačanje kostiju i smanjenje osteoporoze.

Znamo da mnoge dijete predlažu da jedete samo belance ili uglavnom belance, ali žumance je ključna namirnica ako imate problem sa slabijim kostima.


Masna riba


Još jedna namirnica koja je bogata vitaminom D. On je važan jer pomaže organizmu da bolje apsorbuje kalcijum. Najbolji izbor je tuna ili tunjevina u konzervi, a to mogu biti još losos i sardina, ukoliko nema tune u vašoj prodavnici.

Vitamin D se može uneti i kroz suplemente, ukoliko vam je lekar naveo da je potrebno da unosite veliku količinu ovog vitamina. Takođe, bilo bi dobro da više vremena provodite na Suncu, kako bi se skupila što veća količina vitamina D.


Citrusi


Verovatno niste ni pretpostavili da je vitamin C veoma značajan za zglobove. Svoju dnevnu dozu možete uneti kroz voće – pomorandža, limun, limeta, grejp i slično.

Vitamin C smanjuje otok oko zglobova, a ako želite da povećate iskoristivost vitamina C, onda je Natrijum askorbat odličan izbor. Vitamin C će čuvati vezivno tkivo od daljih oštećenja, nakon povrede.


Paradajz


Ukoliko imate problem sa artritisom, paradajz je odličan izvor vitamina K i C. Oni su neophodni saveznici u borbi sa ovim oboljenjem. Ono što može biti izazov danas je naći kvalitetan paradajz, koji nema veštački ukus. Naš savet je da se potrudite u potrazi za domaćim, organskim paradjzom jer je, pored kostiju, odličan i za kosu, kožu i nokte.

Važno je da paradajz bude kvalitetan, ali nije bitno ako je malo nezreo, jer i takav sadrži sve potrebne vitamine i minerale koje želite da unesete.

Pišite nam predloge ishrane koju ste vi isprobali i doprinela je ojačanju zglobova.