Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Zašto treba da uzimamo antioksidante?

Zašto treba da uzimamo antioksidante?

Sigurno ste već čuli za slobodne radikale. To su čestice koje mogu da naštete našim ćelijama, ali i samoj DNK. Kada zakačimo virus ili neku infekciju, tada i slobodni radikali napadaju organizam i ćelije, što može dovesti do oksidativnog stresa. Neke ćelije su sposobne da se zaleče nakon ovog napada, ali neke nisu.

Slobodni radikali dolaze iz prirode, odnosno, čovek može sam da ih proizvede. Možemo ih stvoriti u procesu pretvaranja hrane u energiju. Možemo ih uneti pušenjem, alkoholom, izlaganjem UV zracima ili u prerađenoj hrani. Dobra vest je i da naš oganizam može da proizvede antioksidante, ali kada nastupi infekcija ili deficit, potrebno je uneti ih kroz suplementaciju.


Koji su najznačajniji antioksidanti?


Glavni antioksidanti koji pomažu da se stabilizuje nivo slobodnih radikala u organizmu su vitamin A, vitamin C, vitamin E i selen.

Možete ih unositi kroz hranu, ali i kroz suplemente. Ipak, važno je da ne preterate sa unosom antioksidanata kroz suplementaciju, jer možete proizvesti loš efekat. Umesto poboljšanja stanja, ono se može pogoršati.


Zašto su opasni slobodni radikali?


Oksidativni stres, koji su izazvali slobodni radikali, može da doprinese razvitku malignih bolesti u organizmu. Antioksidanti mogu da budu prevencija, da ne dođe do oksidativnog stresa i tako se smanji šansa dobijanja i samog raka.

Antioksidanti mogu da pomognu i vašem srcu da ostane zdravo. Neka istraživanja su pokazala da ljudi koji često jedu voće i povrće imaju manje šanse da dobiju srčane bolesti ili šlogove.

Važno je da se oko konzumiranja ovih suplemenata konsultujete sa lekarom ili farmaceutom. Prvi razlog je što prevelika količina antioksidanata može biti štetna, a drugi razlog je što suplementi mogu uticati na dejstvo lekova koje pijete. Veoma je važno da lekovi i suplementi budu u saglasnosti.

Oksidativni stres, osim malignih bolesti, može dovesti i do demencije, oštećenja vida, koronarnih bolesti i bržeg starenja.

U tim situacijama su ključni antioksidanti, jer nivelišu slobodne radikale i na taj način sprečavaju ili odlažu oksidativni stres.


Hrana kroz koju unosimo antioksidante


Ovde ćemo ostaviti i predlog namirnica koji su prirodni antioksidanti.

Selen – morski plodovi, tunjevina, žitarice od celog zrna

Likopen – paradajz, crveni grejpfrut, lubenica

Vitamin A – krompir batat, mleko, šargarepa, žumance,

Vitamin C – crvena paprika, borovnice, pomorandže, kivi, mango, brokoli, spanać, jagode

Vitamin E – biljno ulje, avokado, orašasti plodovi, žitarice celog zrna

Ovo su samo neki od njih koji su najzastupljeniji u borbi sa slobodnim radikalima. Pišite nam da li vodite računa o ishrani i kroz koje namirnice unosite vitamine i minerale, u komentarima na FB stranici.