Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Zašto nam je potreban vitamin D3?

Zašto nam je potreban vitamin D3?

Vitamin D3 se sa razlogom spominje u poslednje vreme, kao značajan vitamin za ojačanje imuniteta i opšteg zdravlja. Doprinos koji on ima u jačanju imuniteta je značajan, posebno kada je organizam već pod infekcijom. Njegova druga važna funkcija je kontrola kalcijuma u krvi zbog čega ga koristimo za ojačanje kostiju.

Kada kažemo vitamin D, svi odmah pomisle na prirodan način za stvaranje (sintezu) ovog vitamina, a to je sunčanje. Koža ga proizvodi kada dođe u kontakt sa sunčevim zracima. Iako ovo jeste najprirodniji način, sunčevi zraci su postali opasni za našu kožu. Zbog toga je tokom leta obavezna SPF krema kako bismo izbegli kožne melanome, a krema sprečava stvaranje vitamina D.

Ipak, postoje i drugi načini za njegov unos, kroz hranu ili suplemente.


Benefiti vitamina D3


Vitamin D je neophodan organizmu u cilju sprovođenja kalcijuma. Ukoliko imate manjak vitamina D, telo nije sposobno da ga uzme iz hrane, pa ga uzima iz kostiju. Ovo dovodi do slabljenja i lakog lomljenja kostiju, kao i osteoporoze.

Značajna uloga je u zaštiti od virusa i bakterijskih infekcija. Istraživanja pokazuju da se odlično pokazao u borbi sa akutnim respiratornim infekcijama, kao i pneumonijama.


Kovid i vitamin D3


Sigurno ste primetili da lekari uvek daju ovaj suplement u procesu lečenja kovid infekcije. Zašto je to tako? Svakom pacijentu se preporučuje svakodnevna doza od 2000IU D3. Rađene su studije koje pokazuju da je njegova koncentracija u serumu smanjena kod kovid pozitivnih pacijenata u odnosu na zdrave.

Pokazalo se da pacijenti koji imaju nivo vitamina D3 u serumu <75 nmol/L imaju veći rizik da obole od kovida i imaju teže simptome bolesti. Neke studije su prikazale da što je niži nivo vitamina D3 u krvi, veća je smrtnost. Ove studije su još u fazi ispitivanja i nisu došle do konačnog dokaza navedenih teza, što se očekuje u narednom periodu.


Da li nam treba ako smo zdravi?


Vitamin D3 se može unositi u dnevnoj dozi 800IU, bez obzira da li imate infekciju ili ne. Razlog tome je što smo svi u određenom deficitu za ovim vitaminom, neko manje, neko više, a navedena doza je bezbedna za sve koji su u manjem deficitu.

Najpraktičnije je unositi ga suplementacijom tokom cele godine. Možete ga piti bez prekida u trajanju od tri meseca, pa mesec dana napraviti pauzu. Nakon toga, možete ponovo otpočeti ciklus od tri meseca.

Preporuka je da pre primene proverite nivo vitamina D u krvi, kako bi vam lekar odredio pravu dozu i dužinu primene.

Preporučuje se da se uzima uz hranu koja je bogata mastima, jer je u njima rastvoriljiv.