Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Zašto nam kosa više opada tokom jeseni

Zašto nam kosa više opada tokom jeseni

Verovatno ste ovih dana primetili da vam je tokom pranja i češljanja kose ispala veća količina vlasi nego inače. Iako može izgledati zabrinjavajuće, velika je verovatnoća da se radi samo o sezonskom opadanju kose, koje je potpuno normalno u ovo doba godine.

Zapravo, naša kosa na svetlost reaguje kao i biljke – u proleće i leto raste i buja, a tokom jeseni i zime, kada su dani kraći i ima manje svetlosti, ona slabi i opada.

Jesenje opadanje kose traje oko šest do osam nedelja, ali ukoliko se opadanje nastavi i nakon toga i primetite da dugo traje, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom jer uzroci mogu biti mnogobrojni:


Obratite pažnju na ishranu


Hranom koju unosimo hranimo čitavo telo, pa samim tim i kosu. Poželjno je da svojoj kosi, kao i celokupnom organizmu pružimo vitamine, minerale i proteine i zato promenite svoje navike i počnite da unosite više ribe i mlečnih proizvoda, a ograničite unos zasićenih masti.

 

Ne zaboravite vitamine A, E i D, kao ni Vitamin C koji je odgovoran za proizvodnju kolagena, što je važno za zdravu kožu glave, kao i za kosu.


Više tečnosti


Voda čini 60% organizma mladog čoveka, pa je adekvatan unos tečnosti preko potreban za normalno funkcionisanje organizma. Kako za čitav organizam ona je veoma važna i za kosu jer čini 25% sastava dlake. Zato pružite svojoj kosi ono što joj je potrebno unoseći više tečnosti.


Problemi sa štitnom žlezdom


Jedna od uloga štitne žlezde je da reguliše procese u organizmu, između ostalog i metabolizam, pa samim tim problemi sa štitnom žlezdom mogu da utiču na normalan ciklus dlake. Bilo da vam štitna žlezda radi usporeno ili ubrzano jedan od simptoma može biti opadanje kose.


Nedostatak gvožđa


Manjak gvožđa često uzrokuje opadanje kose, naročito kod žena u periodu pre menopauze. Nedostatak gvožđa može da se javi i usled nedovoljnog unosa putem ishrane, zbog obilnih menstruacija i nakon porođaja, ali i kao posledica netolerancije na gluten.

 

Vitamin C će vam pomoći u apsorpciji gvožđa u organizmu, ali tanin iz čaja vam u tome može odmoći pa se savetuje da se izbegava konzumiranje čajeva tokom i neposredno nakon obroka.


Ostavite štetne navike


Svi znaju da nikotin i drugi sastojci cigareta nepovoljno utiču na naše celokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje kose. Isto važi i za alkohol koji ubija vitamine u našem organizmu. Zato neka jesenje opadanje kose bude samo pokretač da se rešite ovih loših navika i oporavite čitav organizam.


Osim spolja (tretmanima, masažom) kosu treba jačati i iznutra – pravilnom ishranom. Jesen je pravo vreme za to jer je sezona grožđa, jabuka, šljiva, bundeva i drugih namirnica blagotvornih za našu kožu i kosu, ali i celokupan organizam.