Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Da li je kafa zdrava ili ne?

Da li je kafa zdrava ili ne?

Kafu pijemo svi, a možda je jedno od najkontroveznijih pića. Mnogo se puta zapitamo da li je kafa zdrava ili ne, koja količina je neškodljiva i šta kafa zapravo čini našem organizmu. Češće su tu argumenti koji su protiv kafe, ima mnogo onih koji kažu da kafa nikako nije dobra.

 

Pozabavićemo se pitanjem omiljenog napitka na svetu i predstavićemo brojne benefite kafe, jer ih ona zaista ima.

 

Međutim, nećemo izostaviti ni loše strane ovog mirisnog tečnog zadovoljstva. Kafu svakako ne treba konzumirati u neograničenim količinama, ali je nije neophodno izbaciti iz upotrebe. Pa, da objasnimo zašto.

 

Kafa i zdravlje

Benefiti kafe su brojni, ali najvažnijiji je taj da je ona bogata antioksidantima i da je prilično nutritivna namirnica. Mnoga istraživanja su pokazala da je kafa bogatija antioksidantima od voća i povrća. Takođe, sadrži i vitamin B u manjim količinama, ali ukoliko pijete više šoljica u toku dana, unos ovog vitamina je sasvim dovoljan.

 

Kofein poboljšava metabolizam i funkcije mozga

Kofein je psihoaktivna supstanca koja se najviše koristi na svetu. On se ne nalazi samo u kafi, već i u brojnim drugim napicima, ali i u hrani, npr. ima ga u čokoladi. Prosečna šolja kafe ima oko 100mg kofeina.


Ta količina utiče na mnogobrojne funkcije mozga, razbuđivanje i kratkotrajno osvežavanje organizma na prirodan način.

 

Za šta je dobra kafa?

Kafa poboljšava našu koncentraciju, brzinu razmišljanja i reagovanja. Osim toga, smanjuje osećaj umora, ali i ubrzava metabolizam, kako bi radio optimalnije i redovnije. Međutim, neki od ovih efekata su kratkotrajni, pa ako kafu pijete često, odnosno, stalno, mnogi od ovih benefita neće postojati, jer će se vaš organizam navići na određen nivo kofeina.


Ipak, mnogi konzumiraju kafu tokom mršavljenja, baš zbog toga što poboljšava rad metabolizma. Ona je posebno značajna za one koji treniraju, najčešće pre treninga, jer razbudi mišiće i da im energiju za vežbanje.


Zelena kafa je jedan on najpoznatijih kafa koja je namenjena isključivo za mršavljenje, i njen pozitivan uticaj na metabolizam je značajniji nego kod obične kafe.

 

Ljubitelji kafe duže žive?

Uticaj kafe na organizam je veliki i taj uticaj je konstantno pod budnim okom naučnih krugova. Dokazano je da uživaoci u kafi imaju smanjen rizik od mnogih smrtonosnih bolesti, što je neke naučnike navelo na zaključak da ovi ljudi duže žive.


Kafa smanjuje mogućnost pojave depresije, ali i smanjuje mogućnost dijabetesa tipa II, kao i bolesti jetre. Istraživanja su pokazala da ljubitelji kafe imaju 84% manje šanse da razviju bolest ciroze jetre.

 

Zašto je loša kafa?

Ipak, kafa nije božansko, savršeno piće koje donosi isključivo benefite, osim što njen ukus i miris podsećaju na savršenstvo. Ona može pojačati osećaj anksioznosti i možete postati zavsini od nje, jer se kofein kotira visoko na listi zavisnosti.


Kafa vam u velikoj meri može poremetiti san, što može dovesti do brojnih drugih problema, kako fizičkih, tako i psihičkih.


Mnogi problem sa nesanicom i poremećajem sna imaju direktne veze sa količinom ispijene kafe. Uvek ograničite unos ovog napitka kako biste uveče imali nesmetan i čvrst san koji će obezbediti potrebnu regeneraciju i odmor vašem organizmu.


Pored toga, preterana količina kofeina može izazvati poremećaje srčane radnje i visok pritisak.


Kafa nije zdrava kad se unosi u velikim količinama, što znači da, ukoliko ste tokom dana uneli više od tri male šoljice, imate velike šanse da okrenete benefite kafe u sasvim suprotno dejstvo.

 

Na kraju, kafa - da ili ne?

Naš odgovor je – DA, ali umereno. Smanjite količinu i ne brinite, kafa za zdravlje neće imati negativne posledice.


Još jedan od načina da smanjite negativne strane je da ne dodajete puno šećera u kafu. Takođe, preporuka je da pijete filter kafu, a ne tursku, jer ona sadrši soc koji može loše uticati na holesterol.


Takođe, kafa na prazan stomak nije pametno rešenje. Razbudite svoj organizam čašom ceđene pomorandže kako vas ne bi boleo želudac u toku dana.


Uživajte u omiljenom napitku uz male izmene i ne brinite, kafa će imati manje negativnih posledica a više koristi po vaš organizam.