Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Predlozi za zdravu prazničnu trpezu

Predlozi za zdravu prazničnu trpezu

Praznična trpeza je kod nas uglavnom bogata, raskošna i ne možemo da se pomerimo kada završimo sa obrokom. Bar narednih sat vremena. Odmah ćemo reći, ako uživate u takvoj hrani i ne želite da probate zdravije varijante, onda ovaj tekst nije za vas.

 

Ukoliko vas, ipak, interesuju neki zanimljivi saveti u kuhinji, želite da napravite drugačiju prazničnu trpezu ove godine i da isprobate nove ukuse, koji su isto raskošni, ali malo zdraviji, onda je ovo tekst baš za vas.

Pa da počnemo.

Hrana sama po sebi nije ni dobra ni loša. Problem nastaje kad unosite previše hrane koja nije bogata nutritivno. Ili kada unosite previše jednog oblika – na primer, masti. Najzdravija ishrana je balansirana ishrana, gde je odnos proteina, masti i ugljenih hidrata iznivelisan. Dakle, najbolje je da tanjir bude šaren i da ne jedete više hleba nego povrća.

 

Biftek salata


Znamo da najčešće u ovom periodu izabere pečenje, praseće ili jagnjeće. I to je sasvim u redu. Ipak, ove godine možda treba promeniti ustaljeni meni i na sto izneti preukusnu biftek salatu.

Količinu mesa birate prema tome koliko ukućana imate. Najbolje je da računate 150 gr goveđeg mesa po osobi. Pripremate je tako što meso stavite na gril, sa obe strane po dva minuta. Nakon toga meso iseckate na šnite ili na sitnije komade, u zavisnosti kako volite.

Od ostalih sastojaka, potrebni su: čeri paradajz, rukola, mix zelenih salata, kiseli krastavčići, parmezan i crvena paprika. Sve iseckati prema želji, kao kad pripremate salatu.

Ovom obroku dodajte dresing koji je napravljen od meda, senfa i pomorandže. Verujemo da će se vaši ukućani oduševiti kad probaju ovaj specijalitet i da će tražiti repete.

Govedina je bogata L-karnitinom koji može pozitivno uticati na srce, skidanje kilaže ili borbu sa dijabetesom.


Glazirani batat


Krompir je možda i neizostavni deo domaće trpeze. Naše pitanje je da li ste probali slatki krompir – batat? Ima znatno intenzivniji ukus i fenomenalan je izbor za prazničnu trpezu. Pripremite ga sa belim lukom, ruzmarinom, solju i biberom, pa pospate maslinovim uljem pre pečenja. Ne preterujte sa soljenjem, jer ima jak ukus sam po sebi i više apsorbuje so nego običan krompir.

Možete ga seći na kolutiće, ili kao običan krompir ako vam se tako više dopada. Takođe, možete ga iseći na šnite, uvaljati u prezle i kukuruzno brašno, alevu papriku i pripremiti hrskave štapiće od batata.

 

Rafaelo kuglice bez šećera


Za ove ukusne loptice potreban vam je kokosov krem, mrvice kokosa, puter, javorov sirup, vanila ekstrakt i još neke sitnice koje će učiniti ove kuglice magičnim.

Potrebno vam je oko 200 gr hladnog kokosovog krema, 125 gr kokosovih mrvica, javorov sirup i vanila ekstrakt koje će te pomešati odmah na početku. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena i homogena.

Podelite na dva dela, jednoj polovini dodajte malo ekstrata ruma, a drugoj ekstrata badema. Dodajte malo putera i počnite sa pravljenjem loptica. Kada ih pripremite, stavite ih u frižider, a na šporetu otopite čokoladu.

One sa rumom uvaljvajte u toplu čokoladu pa u kokosove mrvice, a one sa bademom samo u kokosove mrvice. I uživajte! Možete dodati po koji lešnik u lopticu, za one koji vole koštunjavo voće.

Kako vam se dopadaju naši predlozi za novogodišnju trpezu? Pišite nam u komentarima na Facebook stranici.