Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

4 namirnice koje su najbolje za doručak

4 namirnice koje su najbolje za doručak

Često možemo čuti i pročitati da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ipak, nutricionisti nam sve češće saopštavaju da to i nije baš tako. Svaki obrok je važan i treba da ga konzumirate u odnosu na svoj tempo života. Ako kasno ležete zbog posla, onda je dozvoljeno da imate kasnu večeru, kao i kasni doručak.


Ipak, postoje namirnice koje su idealne za doručak i dobar su balans za početak dana. Ono što je sigurno je da je doručak neophodan, kako bismo imali energije za radni dan. Takođe, važno je da ovaj obrok sadrži nutritivno bogate namirnice, a ne one koje ćete brzo sagorerti i ogladneti, a kalorije ste već uneli.

Pročitajte naš predlog namirnica za zdrav doručak.


Jaja


Verovatno ste pogodili šta će biti prvi predlog. Jaja su veoma zdrava i ukusna, dakle, dobitna kombinacija. Jaja za doručak drže nas sitim dug deo dana, što smanjuje potrebu za hranom do kraja dana. Na ovaj način unosite manje kalorija kako dan odmiče, jer ste uneli ujutru veću količinu, a osećaj sitosti se veoma sporo gubi. Takođe, jaja su odličan izbor jer smanjuju količinu šećera u krvi.

Jaja su i odličan izvor holina, nutrijenta koji je od izuzetne važnosti za zdravlje jetre i mozga.

Ovo je namirnica koji mnogi izbegavaju jer se plaše da će im povećati holesterol, ali jaja samo povećavaju dobar holesterol dok nemaju nikakav uticaj na povećanje lošeg holesterola.


Grčki jogurt


Kremast, ukusan i nutritivan.

Ono što razlikuje grčki jogurt od običnog je što ima mnogo više proteina. Oni su izuzetno važni za naš sistem i odličan su izbor za doručak. Nahrane vas i dugo vas drže sitim.

Kada jedete proteine, nemate osećaj gladi, koji se, na primer, brzo javlja nakon unosa masti ili ugljenih hidrata.

Takođe, grčki jogurt može biti sastavni deo vaše dijete, u dogovoru sa vašim nutricionistom. Mnogi misle da ova namirnica goji jer je punomasna, ali ona zapravo može doprineti gubljenu masti iz organizma, jer je puna proteina.

Savršen je izbor za doručak, sa dodatkom nekoliko voćkica na vrhu – maline, kupine, jagode, ribizle.


Ovsena kaša


Domaća ovsena kaša je savršen doručak. Toliko savršen da smo već nekoliko puta pisali o njoj. Sada ćemo ponoviti samo ukratko.

Glavni sastojak je beta glukan, koji ima brojne zdravstvene benefite, na primer, smanjuje količinu holesterola.

Kako biste povećali količinu proteina u doručku sa ovsenom kašom, preporuka je da je kuvate u mleku, a kao dodatak koristite druge proteinske namirnice, poput orašastih plodova.


Zeleni čaj


Uz doručak je potrebno i popiti neko osveženje, kako bi bio potpun. Mi smo izabrali da izdvojimo zeleni čaj, ali želimo da naglasimo i da je kafa dobar izbor u jutarnjim časovima, za dobar start dana.

Ipak, zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na svetu. Sadrži kofein, koji je potreban kako bi nam se telo ujutru razbudilo. Ipak, ima duplo manje kofeina nego kafa.

Sa druge strane, ovaj čaj može značajno pomoći u borbi sa dijabetesom. Više od 17 svestkih studija je pokazalo da zeleni čaj smanjuje koncentraciju šećera u krvi. Sadrži i antioksidant EGCG koji štiti mozak, nervni sistem i srce.

Koji je vaš izbor za doručak? Pišite nam u komentarima na Facebook stranici.