Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Da li je ajvar zdrav i da li goji? Saznajte sve o omiljenoj zimnici

Da li je ajvar zdrav i da li goji? Saznajte sve o omiljenoj zimnici

Zimnica je tako topla i lepa reč. Kada prođemo ulicom i osetimo miris paprika, sve automatski staje, ne nervira vas više ni saobraćaj, ni gužva, ni buka. Ajvar je jedan od glavnih aktera kada spremamo zimnicu. Neko voli ljuti, neko blagi, neko voli da raspravlja da li je ajvar zdrav i koliko možemo da pojedemo u toku dana. Ipak, ne pričamo dovoljno o tome da li ajvar goji.


Baš zbog toga smo odlučili da istražimo ovu temu, kako biste znali da li je ova zimska “poslastica” dobar izbor ako želite da smršate, kao i da li je dovoljno zdrava da je jedete uz svaki zimski obrok.

 

Ajvar - nutritivna vrednost

Odmah ćemo preći na stvar, nutricionisti kažu da ajvar skoro pa i da nema kalorija. Ali, moramo reći i da nije nešto posebno nutritivan. Možda je to razlog što možemo da pojedemo celu teglu i nije nam dosta.


Kada je u pitanju pravi ajvar, nutritivna vrednost mu, nažalost, nije prioritet, ali zato ukus jeste. On nije nutritivno bogat jer se paprike najpre peku, pa se melju i potom prže, što dovodi do gubitka brojnih benefita iz crvene paprike i patlidžana. Pa tako 100gr ajvara spremljenog kod kuće ima 4 gr ugljenih hidrata i samo 2 gr proteina. Dok kupovni ajvar ima znatno više ugljenih hidrata, jer su u industrijskog izradi koriste brojni zaslađivači.


Ovo naravno ne znači da je kupovni ajvar zdraviji od domaćeg, samo se, usled procesa izdrade čuvaju određene nutritivne vrednosti, ali zato svi znamo razliku u ukusu.

 

Koliko ajvar ima kalorija?

Dolazimo do toga da 100 gr domaćeg ajvara ima 78 kalorija, što je mala kalorijska vrednost. Kad je u pitanju kupovni ajvar, kalorije ostaju u nešto većim količinama, ali ni on vas neće zasititi, niti vas ugojiti ukoliko ga konzumirate svaki dan.


Zbog svega ovoga, ajvar i ne zovemo jelo, već prilog. On se najčešće koristi kao namaz za hleb, idealan je uz obroke sa mesom, ali i sa sirom. Ukoliko su ostale namirnice nutritivno bogate, ajvar će biti idealan namaz, jer će vašem obroku dati divan ukus, a neće vas ugojiti.

 

Dakle, ako se pitate da li ajvar goji, odgovor je - NE.


Ajvar, osim što ima malo kalorija, ima malo i vitamina i minerala. Vitamini A B i C koji se nalaze u crvenoj paprici se gube termičkom obradom koju zahteva priprema ajvara. Jedini vitamin koji se zadržava u manjoj meri je vitamin C, pa ne možemo reći da je potpuno bez vitamina.


To što nema mnogo kalorija, ipak, ne znači da treba da ga jedemo neograničeno. Kao što smo rekli, često se koristi kao namaz, a hleb ima izuzetno visoku kalorijsku vrednost, pa ako unesemo mnogo hleba, ajvara i punomasnog sira, već imamo ozbiljan obrok gledano sa strane kalorija. Dakle, ključna reč u konzumaciji ajvara je umerenost.

 

Sastav ajvara način pripreme

Ako ove godine želite da isprobate svoje sposobnosti u pravljenju zimnice, sa vama ćemo podeliti recept za ajvar od naših baka. Načina ima mnogo i svako ima neki svoj način koji je naučio u porodici. Ovo je naš:

 

  • Kupite 4kg kvalitetne crvene paprike. Ovde je važno da vodite računa da je paprika čvrsta i sveža, kako bi ajvar bio lepši.
  • Potrebno vam je 2 dl suncokretovog ulja za prženje ajvara.
  • Dve kašike vinskog sirćeta.
  • So prema želji.

 

 

Paprika za ajvar se pece na plotni za rostilj.

 

Paprike pecite napolju na roštilju ako je moguće, a ako nije, možete ih peći i u rerni. Pecite ih dok ne pocrni neki deo ljuspe i dok ne omekša deo oko peteljke. Nakon toga, paprike stavite u veliku šerpu sa poklopcem kako bi se potparile i lakše se oljuštile. Ovde možete ubaciti i ljute parpičice za pikantniji ukus.


Kada su se dobro potparile, izvadite paprike i počnite sa ljuštenjem i čišćenjem od semenki i peteljki. Očišćenje paprike stavljajte u šupljikavu posudu, jer je potrebno da se dobro ocede.


U šerpu u koju ste sipali ulje stavite prethodno samlevene paprike i počnite sa prženjem. Kada ajvar proključa prvi put, smanjite na tihu temperaturu i nastavite sa mešanjem. Ovo je najteži deo posla, jer morate dugo da budete kod šporeta i da mešate ajvar. On je gotov kada sva tečnost ispari, a ajvar dobije ujednačenu teksturu.


Pripremite tegle za ajvar, zagrejte ih u rerni pre sipanja smese. Kada su se zagrejale možete sipati ajvar i dobro pričvrstiti poklopac. Što se tiče hlađenja ajvara svako ima svoj način, a mi predlažemo da tegle stavljate u gajbicu i zavijete ih ćebetom na 24 sata.


Rešili smo dilemu je li ajvar zdrav i da li goji, a sada je vreme da se počastimo najlepšim zimskim specijalitetom koji smo sa uživanjem pripremili.