Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Čia semenke za mršavljenje - koliko su delotvorne?

Čia semenke za mršavljenje - koliko su delotvorne?

Čia semenke su postale popularne naglo, što je dovelo do toga da se o njima govori kao o božanskoj i svemogućoj hrani, koja će vas apsolutno spasiti. Ne samo za zdravlje, u velikoj meri se koriste čia semenke za mršavljenje kao siguran i brz način da se dođe do željene kilaže. Međutim, da li je ovo seme zaista tako delotvorno?


Odmah da razjasnimo, nijedna hrana nema apsolutnu moć i svemoguć uticaj na zdravlje, ona ima veoma jednostanu funkciju – da vas nahrani. Ono o čemu treba da vodite računa kada birate namirnicu koju ćete pojesti je da li ona ima veliku ili siromašnu nutritivnu vrednost.


Neosporni su benefiti koje čia seme donosi našem organizmu, ali hajde da vidimo koji su to tačno i šta nam ovo popularno seme može dati.

 

Lekovitost čia semenki

Čia seme je ona namirnica koja ima veću nutritivnu vrednost, što znači da ćete se osećati sito, a nećete uneti veliku količinu kalorija.


30 gr ovih semenki (što bi trebalo da bude jedno serviranje) ima 4 gr protetina, 11 gr vlakana i 9 gr masti, od čega su 5 gr omega-tri masne kiseline. Za one koji broje kalorije, ova količina semenki ima samo 101 kaloriju. Impresivno, zar ne?


Ovo je razlog zbog kog je čia seme odjednom dobilo status super hrane, ali istina je da možete naći brojne namirnice koje su nutritivne, a imaju malu kalorijsku vrednost i kombinovati ih tokom svakodnevne ishrane.

 

Čia semenke za mršavljenje - iskustva

Zbog dobre kombinacije proteina i vlakana, mnogi fitnes instruktori hvale ovu namirnicu.


Suplement glukomanan funkcioniše na sličan način kao čia seme. Kada ove semenke potopite u vodu, one nabubre i formiraju sluz oko opne, kako bi mogle lakše da prođu kroz creva. Naš savet je da ne konzumirate suve čia semenke jer im je opna oštra i mogu povrediti crevnu površinu.


Glukomanan deluje tako što, kada ga popijete, nabubri u stomaku i stvara osećaj sitosti duže vreme.


Ipak,  čia seme se nije pokazalo preterano efikasno pri gubljenju kilograma, ukoliko ne obratite pažnju na to šta jedete u ostalim obrocima.


Kada govorimo o gubljenju kilograma, ne postoji jedna hrana koja će vas rešiti viška kilograma. Ono je moguće samo uz promenu načina života, onako kako vama odgovara – postepeno i sa strpljenjem.

 

Mnogi koriste čia semenke i limun za mršavljenje, iskustva i recepte dele na društvenim mrežama i pokazuju vitku figure. Međutim, ne zaboravite- važno je šta i koliko jedete, ali je važno i koliko se krećete, kao i koliko spavate. Kada dovedete organizam u određeni bioritam koji mu odgovara, mršavljenje će početi samo od sebe.


Kad je u pitanju čia seme za mršavljenje, iskustva pokazuju da je učinak prisutan ali tek kad se svi drugi postupci za skidanje kilaže uključe.


Ovo naravno ne znači da ne treba da uživate u benefitima ovog, po zdravlje, polodonosnog semena.

 

Recept sa čia semenkama

Cia semenke sa jagodama u tegli i kokosovim mlekom servirano na stolu.

 

Pošto za čija seme kalorije nisu problem, uživajte praveći sjajne obroke koji će vas brzo zasititi na početku dana ili za vreme užine.


Kako bismo vam pomogli u promeni navika u ishrani, podelićemo sa vama recept za doručak sa čia semenom.


Čia puding je idealan jutarnji obrok, koji će vas osvežiti i dati vam energiju za dobro jutro. Pravi se veoma jednostavno:

 

  • Izgnječite ili izblendirajte pola banane,
  • Ubacite u staklenu posudu 3 kašike čia semena,
  • Sastavite smesu od banane i čia semenki,
  • Sipajte istu količinu mleka,
  • Ostavite da odstoji tokom noći,
  • Ujutru dodajte meda ukoliko želite da zasladite,
  • Posložite sveže sezonsko ili zamrznuto voće,
  • Posipite ljuspicama badema i doručak je spreman za uživanje!

 

Mleko koje koristite može biti po izboru, ali ukoliko želite najbolje efekte po vašu kilažu, najbolje je da koristite ili bademovo ili kokosovo mleko. Možete posuti i sa malo cimeta, ako volite, tada čia puding najviše liči na sutlijaš.


Prijatno i uživajte!