Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Da li su zamrznute namirnice hranljive kao sveže?

Da li su zamrznute namirnice hranljive kao sveže?

Svi volimo sveže voće i povrće, ali čak i u vreme njihovog sazrevanja, tokom proleća i leta, nismo uvek u prilici da kupimo kvalitetne i sveže namirnice.

 

Stanovnici velikih gradova nemaju lak pristup svežem voću, pa su prinuđeni da ga kupuju u prodavnicama, gde je ono često bezukusno i ‘plastično’. Alternativa može biti zaleđeno voće i povrće, ali intuitivno nismo sigurni da li zamrznute namirnice imaju jednake nutritivne vrednosti kao i sveže.Odmah ćemo otkriti da zamrznuto voće i povrće ima jednako dobre hranljive sastojke kao i sveže, ali je veoma važno kako ga treitrate i da li ga odmrzavate i ponovo zamrzavate. Ukoliko odlučite da konzumirate zaleđene namirnice, morate biti mnogo pažljiviji nego sa svežim, jer za ovo drugo niste ni planirali da duže stoji.

 

Kako pravilno pripremiti zamrznuto povrće?


Nutricionisti kažu da se, pre svega, mora voditi računa o tome da li je određenoj smrznutoj namirnici istekao rok. Druga važna napomena je da voće i povrće ne treba odmrzavati pa ponovo zamrzavati.

Ukoliko nismo sigurni da li se ovo desilo, to možemo zaključiti vizuelno kada izvadimo povrće iz posude ili kese. Ukoliko namirnica ima kristale leda i nije rastresita, to je često znak da je već bila odmrzavana, i da ne bi trebalo da je koristite.

Ovo ne znači da je ovakvo povrće otrvono, već da je izgubilo veći deo hranljivih sastojaka, poput minerala i vitamina, koji su se izgubili u kristalima leda.

Ukoliko je vaša zamrznuta namirnica vizuelno u redu, onda je potrebno da ispoštujete naredni korak, odnosno, način na koji je pripremate.

Smrzunto povrće je veoma praktično, posebno za one koji veliki deo dana provedu na poslu. Ipak, bilo bi dobro da iskoristite maksimalan potencijal ovih vitamina i pravilno ga pripremite. Na kesama obično stoji naznaka da je za pripremu potrebno 5-10 minuta.

 

Cela poenta kod zamrznutog povrća je da njegova priprema bude što kraća, odnosno, da direktno iz kese namirnicu sipate u proključalu vodu. Nakon par minuta ona je gotova, a što je pre izvadite iz vode, ona će sačuvati više vitamina.

Jedna od prednosti trenutno zamrznutog voća i povrća je što se u njima čuva daleko više vitamina i minerala nego u svežim namirnicama koje stoje nekoliko dana.

zamrznuto

Kako vaše zamrznuto povrće ne bi promenilo boju tokom kuvanja, potrebno je da u vodu pre nego što ubacite sadržaj iz kese, ubacite so.


I sok od zamrznutog voća treba iskoristiti


Kada se voće zamrzava, vrši se zamrzavanje jednog po jednog ploda, jer prilikom odmrzavanja, voće pušta sok koji ima veliku količinu minerala i vitamina. Dakle, proces odleđivanja je za voće ključan, da u tom trenutku ne bismo izgubiti dosta vitamina, jer nismo vodili računa o pripremi.

Odmrznuto voće takođe ne treba ponovo zamrzavati, pa je potrebno i proceniti koliko nam je količina potrebna za ono što spremamo. S obzirom na to da se u procesu odleđivanja uvek neki deo hranljivijh sastojaka izgubi, oni se mogu nadomestiti suplementima, odnosno, dodacima za ishranu.

Na primer, u pipremi za leto nam je poteban vitamin E, kako bi naša koža bila sveža, hidirirana i zaštićena od Sunca. U ovom slučaju možete koristiti BetaTen protect, posebno ukoliko posećujete solarijume.

Što se tiče voća i povrća, važno je i da pratite sezone i da ne jedete, na primer, paradajz tokom zime, jer je on nateran da sazri. Prve lubenice su počele da se pojavljuju sve ranije, ali su potpuno bezukusne i izazivaju problem sa varenjem.

Ipak, postoji i ono voće i povrće koje ne treba smrzavati, a to su banane, tikve i krompir. Razlog je što nakon odmrzavanja ove namirnice gube miris i boju, ali i postaju gnjecave. Takođe, začine i čajeve ne treba zamrzavati, jer oni tada gube svoje hranljive sastojke. Njih možete koristiti sveže ili osušene, ali nikako zamrznute.

Nadamo se da smo vam pomogli