Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Da li su žene jači pol?

Da li su žene jači pol?

Ovo pitanje poslednjih nekoliko godina je posebno aktuelno, odnosno, pojavljuju se brojna naučna istraživanja o tome kako su žene izdržljiviji/jači pol. Nas je na ovaj tekst inspirisao Međunarodni dan žena, 8. mart. Dan kada su se žene borile za svoja prava i pravednije odnose među polovima.

 

Ukoliko posmatramo ko je jači pol sa društvenog aspekta, odnosno, problema i prepreka sa kojima se žene nose u muškom svetu, onda, definitivno možemo reći da su žene jači pol. Ipak, mi ovde želimo da prikažemo različita naučna istraživanja koja upoređuju fizičku snagu žena i muškaraca.
 

Žene žive duže


Ono što je prva činjenica je da žene u skoro svim delovima sveta žive duže. Istraživanje koje je rađeno na jednom američkom univerzitetu, pokazalo je da žene kada se nađu u ekstremnim situacijama, poput gladi i epidemije, pokazuju veću izdržljivost nego muškarci, po pitanju životnog opstanka. Istraživanje je pokazalo da su žene u svim ekstremnim uslovima preživljavale takve okolnosti više nego muškarci, u skoro svim životnim dobima.

Ipak, ista studija pokazuje da, iako žene u mnogim državama žive duže od muškaraca, često te dodatne godine ne prožive bez problema, već sa brojnim zdravstvenim poteškoćama.


Žene mogu duže da vežbaju nego muškarci


Jedna novija studija je pokazala da su žene izdržljivije od muškaraca, kada je u pitanju umor od vežbanja. Da li ste već imali iskustva sa tim da muškarci, koji su u dobroj formi, dođu na tzv. ženske treninge (pilates, pump, kardio treninge) i ne mogu da urade ni pola tog treninga? Evo u čemu je fora: Mišići kod žena imaju jaču otpornost na umor, nego kod muškaraca, što znači da žene mogu da nastave trening skoro istim intenzitetom duže nego muškarci.

Ovo pojašnjenje nas dovodi do toga da tzv. ženski treninzi nisu nikakav seksizam, već je potrebno napraviti treninge koji su prilagođeni zamaranju ženskih mišića. Naučnici ističu da je ovo veoma važno kod fizikalne terapije i sportskih povreda. Tada je potrebno potpuno prilagoditi vežbe osobi, kako bi u odnosu na umaranje mišića bile rađene vežbe koje će taj mišić ojačati.

Sa druge strane, ženama je teško da održe tempo sa muškarcima u sportovima poput trčanja, jer imaju manje srce, manje mišiće i više masnih naslaga u telu. Istraživači koji su radili na ovom projektu kažu da nije moguće oceniti da su žene jači ili slabiji pol, jer se jačina/izdržljivost/snaga mogu meriti prema različitim parametrima. Žene ne izlaze na vrh liste u svim parametrima, ali ni muškarci.

 


Da li je važno ko je jači?


Nakon uvida u nekoliko studija možemo zaključiti da postoje različiti uglovi posmatranja snage i izdržljivosti muškaraca i žena. U nekim segmentima pobeđuju žene, dok u drugim muškarci. Možda je vreme da prestanemo da se takmičimo u tome ko je jači i da tražimo dokaz za to, već da se borimo da budemo ravnopravni. To ne znači da ćemo biti isti i jednaki, već da imamo jednaka prava i jednako poštovanje u društvu.

Za tu borbu je potrebna želja i volja oba pola, koja jednako treba da rade na društvenoj toleranciji i na jačanju svojih psiho-fizičkih sposobnosti. Da produžimo svoj životni vek, bez zdravstvenih problema.