Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Zašto su cink i selen ključni za jačanje imuniteta?

Zašto su cink i selen ključni za jačanje imuniteta?

Selen i cink su minerali koji se mogu naći u zemljinoj kori u određenom procentu. Naš organizam nije sposoban sam da ih proizvodi, pa je potrebno unositi ih kroz suplementaciju i balansiranu ishranu.


Benefiti cinka


Jedna od funkcija cinka je da učestvuje u sintezi protetina koji podstiču naš mentalni i fizički rast. Koristan je za održavanje dobrog i dugoročnog vida, kao i očuvanje kostiju, posebno kada su u pitanju žene u menopauzi. Osteoporoza se često pojavljuje kod ove grupe žena, zato je potrebno uvsrtiti suplementaciju kao preventivu.

Možda i najznačajnija njegova funkcija je što jača odbrambeni sistem i idealan je saveznik u prevencija gripa i prehlade. U ovim slučajevima se koristi u kombinaciji sa vitaminima A C i D, kao i sa selenom.

 

Ovi vitamini omogućavaju bolju iskoristivost minerala u organizmu. Cink je odličan pomoćnik u zarastanju rana, regeneraciji tkiva kod opekotina, ali i unutršanjih problema, kao što je problem sa slobodnim radikalima koji mogu dovesti do oksidativnog stresa. Smanjuje uticaj slobodnih radikala, jer je i jak antiokisdant.

Cink se u hrani najčešće nalazi u namirnicama životinjskog porekla, kao što su crvena mesa, mleko i mlečni proizvodi. Možemo reći da su ove namrinice najbogatije cinkom, ukoliko želite da ga unesete na potpuno prirodan način. U manjoj meri se nalazi i u namirinicama biljnog porekla, a to su pšenica, kukuruz, bademi, orah, pasulj, kupus itd.

Nedostatak cinka možete primetiti ukoliko vam se često javljaju respiratorne infekcije ili hronično osećate umor. Još neki pokazatelji su sporo zarastanje rana, ili modrice koje stoje duže nego što bi trebalo. Preporučuje se njegova redovna upotreba tokom zimskom perioda i na proleće kada je aktivna cirkulacija virusa.

 

Benefiti selena


Selen ima brojne benefite kako za imuni sistem, tako i za zaštitu organizma od oksidativnog stresa. Njegova velika uloga je vezana i za dobro funkcionisanje štitne žlezde. Podstiče rad imunog sistema, stimuliše rast antitela i povećava aktivnost Th ćelija.

Kao i cink, naš organizam nije sposoban da proizvodi selen, pa ga je potrebno unositi kroz suplemente i hranu bogatu ovim mineralom.

Verovatno ste već čuli da je izuzetno važan za muškarce, jer njegov nedostatak je povezan sa neplodnošću. On može povećati plodnost kod muškaraca, jer se 50% selena u muškom telu nalazi upravo u spermatozoidima.

Kada su u pitanju žene, najčešće se kao najveći benefit za njih pojavljuje pozitivan rad na uticaj štitne žlezde. Posepešuje produktivnost ovih hormona, što znači da je namenjen osobama sa usporenim radom štitnjače.

U namirnicama koje jedemo selena najviše ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama. Ipak, ukoliko je primećen značajan njegov nedostatak, neophodno je uneti ga kroz suplemente. Nedostatak selena možete utrvditi analizama, zajedno sa svojim lekarom, a neki od simptoma su iscrpljenost, gubitak kose i značajno dobijanje kliograma.

 

Kako ovo mogu biti simptomi raznih stanja u organizmu, ukoliko se pojave, savetujemo najpre razgovor sa lekarom i analize po uputstvima.