Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Kako pripremiti kožu za sunčanje- detaljan vodič

Kako pripremiti kožu za sunčanje- detaljan vodič

Priprema kože za sunčanje podrazumeva proces koji ima veoma važnu dvostruku ulogu: prva je estetska jer će obezbediti da brzo i lako dobijete ujednačen, preplanuli ten, a druga je zdravstvena jer će pravilna priprema omogućiti izlaganje suncu bez posledica po zdravlje kože.

 

Donosimo vam detaljan vodič o tome kako pripremiti kožu za sunčanje i pocrneti bez rizika po zdravlje.

 

Da li je sunčanje zdravo?

Površina kože prosečnog odraslog čoveka je skoro 2m2 i čini 18% ukupne mase tela. Koža je najveći ljudski organ i predstavlja svojevrstan zaštitni omotač koji je u direktom kontaktu sa spoljnom sredinom, zbog toga preventivna nega i zaštita imaju krucijalni značaj za očuvanje zdravlja celog organizma.


Sunce, koje s pravom nosi epitet izvora života, ima blagotvoran uticaj na mentalno zdravlje ljudi. Nivo hormona serotonina u mozgu, koji je direktno u vezi sa dobrim raspoloženjem, smirenošću i koncentracijom, povezan sa količinom sunčeve svetlosti koju dobijamo na dnevnom nivou.


Pored toga, sunce je neophodno za sintezu vitamina D, pa kada se izlažemo sunčevim zracima direktno pospešujemo stvaranje ovog vitamina koji je odgovoran za zdravlje kostiju i zuba, za pravilan rad srca, mišića i nervnog sistema.


Ipak, prekomerno izlaganje sunčevim zracima može imati štetne posledice: fizička oštećenja kože nastala od opekotina, nastanak pega i fleka i ubrzano starenje kože, ali neke daleko ozbiljnije kao što su pojedine vrste raka kože.

 

Kako se pravilno sunčati?

Ako znamo da od sunčanja možemo imati i koristi, ali i štete, postavlja se pitanje kako pronaći pravu meru i iskoristiti samo blagodeti sunca. Postoji nekoliko osnovnih principa koje treba slediti:

 

  • izbegavajte boravak na suncu od 11h do 16 časova kada je UV zračenje najjače
  • zaštitite se šeširom, sunčanim naočarima i tankom, pamučnom odećom svetlih boja i izbegavajte dekorativnu kozmetiku
  • obavezno se pravilno hranite i adekvatno hidrirajte
  • pripremite telo i kožu za sunčanje postepenim i svakodnevnim izlaganjem u preporučenim satima
  • zaštitite kožu prilikom izlaganja suncu birajući najbolje kreme za sunčanje koje će pružiti zaštitu, a omogućiti da imate preplanuo ten
  • koristite odgovarajuće proizvode nakon sunčanja

 

Kako pripremiti kožu za sunčanje?

Proces prirodne odbrane kože od sunčevog zračenja ogleda se u stvaranju pigmenta melanina od koga zavisi ujednačen, preplanuo ten. Stvaranje melanina je proces koji traje nekoliko nedelja, pa je sa pripremom kože za sunčanje neophodno početi na vreme. Adekvatna priprema sastoji se iz dva aspekta delovanja: unutrašnjeg i spoljnog, a i jedan i drugi ima za cilj da podstakne proizvodnju ovog pigmenta, dakle prirodnu odbranu kože.


Unutrašnja priprema kože bazira se na pravilnoj i prilagođenoj ishrani, pa se u periodu pre planiranog izlaganja suncu savetuje povećan unos namirnica koje su bogate antioksidansima, vitaminima C i E, mineralima i ubrzavaju proces proizvodnje melanina: šargarepe, bundeve, paradajza, paprike, brokolija, spanaća i drugog lisnatog povrća.

 

devojka na plazi sa rukama u kosi, suncanje


Korisno je i delotvorno da 20 dana pre i tokom trajanja letovanja, uvedete dodatke ishrani kakve su beta karoten tablete za sunčanje jer će povećati količinu prirodnog pigmenta u koži.

 

Šta je beta karoten?

Beta karoten je provitamin vitamina A koji deluje kao antioksidans i štiti kožu od štetnog UV zračenja, održava kožu mekom, glatkom i zdravom i obezbeđuje pravilno funkcionisanje imunog sistema povećavajući otpornost na infekcije. Dakle, unos beta karotena je tajna divnog, ujednačenog, preplanulog tena i istovremeno zdrave, glatke i negovane kože.


Spoljna priprema kože podrazumeva upotrebu zaštitnih preparata sa visokim SP faktorom koja će blokirati uticaj štetnih zračenja. Ako ste u dilemi koja je najbolja krema i koje je najbolje ulje za sunčanje, morate znati da je to prilično individualno. Osobe svetle puti i svetlih očiju i kose, kao i svi koji su skloni alergijskim reakcijama, trebalo bi da kožu zaštite preparatima sa najvišim zaštitnim faktorom (SPF 50), dok oni tamnijeg tena i manje osetljivi mogu da izaberu ulja sa nižim SPF koja pomažu bržem tamnjenju kože.

 

Marmelada za sunčanje idealna je za negu kože tokom, ali i nakon sunčanja jer sadrži savršen balans pažljivo odabranih aktivnih sastojaka koji obezbeđuju brzo tamnjenje. Ipak, obzirom da ne sadrži nikakav SPF, važno je da uporedo koristite kreme za zaštitnim faktorom.

Uživajte u predstojećem letu i već sad počnite sa pipremom kože za sunčanje. Pogledajte Strong Nature ponudu koja će vam ovo leto obezbediti zanosan i ujednačen, ali najpre zdrav i blistav ten.