Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Zašto nam izlaze novi mladeži na koži i kako ih bezbedno ukloniti?

Mladeži i promene na koži

Zašto nam izlaze novi mladeži na koži i kako ih bezbedno ukloniti?

Kako godine prolaze, možemo da primetimo da se pojavljuju novi mladeži na koži. Iako je zabrinutost prvo što osetimo, u većini slučajeva nema razloga za strah. Novi mladeži na koži su veoma česta pojava i oni su uglavnom dobroćudne prirode.


Ipak, ako vidite da se neki razlikuju od ostalih, obratite se lekaru, jer u pojedinim slučajevima može se raditi o opasnim promenama koje potrebno ukloniti hirurškim putem.


U nastavku teksta pročitajte zašto nam izlaze novi mladeži na koži, kako da pratimo njihove promene i kako ukloniti mladež na najbezbedniji način.

 

Promene na mladežu – kako ih prepoznati?

Do nastanka novih mladeža dolazi kada se tokom godina grupišu melanocitne ćelije na određenom delu tela, a koje proizvode pigment.


Iako većina mladeža spada u benigne izrasline, u pojedinim situacijama mogu sadržati i kancerogene ćelije. Kada su u pitanju novi mladeži, važno je da obratite pažnju na:

 

  • Ivice mladeža – ako su ravne i čistih obrisa, nemate razloga za brigu.
  • Boju mladeža – benigni su pretežno tamnosmeđe ili svetlosmeđe boje, ponekad mogu biti i crvenkasti.
  • Simetričnost mladeža- oni bezopasni su pretežno pravilne simetrije, a oblici mogu da variraju od duguljastih, okruglih i ovalnih.
  • Veličinu mladeža - treba naglasiti da sama veličina nije indikacija opasnosti, ipak, lekari savetuju pregled ako je mladež veći od 6 milimetara.
  • Promenu oblika i veličine- ukoliko mladež evidentno menja veličinu i oblik, treba konsultovati lekara.

 

ABCDE melanoma

 

Šta znači crveni mladež?

Primetili ste crvenu tačkicu na koži koja postaje sve veća? Pitate se šta znači ova promena crvene boje i da li je opasna?


Ne brinite. Ako primetite crveni mladež, verovatno se radi o dobroćudnom izraštaju na koži koji je pretežno karakterističan za osobe starije od 35 godina, a ima ih čak 75 odsto populacije nakon treće decenije života.


Znate da lepota i zdravlje kože idu ruku pod ruku, stoga, ako primetite promene koje vam deluju sumnjivo, zakažite pregled kod dermatologa.

 

Opasni mladeži – kada je vreme za pregled?

Važno je da posetite lekara specijalistu ako se dogodi povreda mladeža, ako se javi crvenilo oko mladeža i ako tokom vremena primetite određene promene na mladežu.


Takođe, savetuje se poseta lekaru ako imate otkinuti mladež, osećate bol u predelu mladeža, imate mladež koji svrbi ili viseći mladež koji često slučajno zakačite.


Bitno je naglasiti da širom zemlje u određenim periodima godine bude organizovan besplatan pregled na koji možete otići i tom prilikom popričati sa stručnim licem oko svih nedoumica koje imate.

 

dermatolog meri velicinu mladeza zeni


Nakon pregleda, ako bude bilo potrebe, bićete upućeni na dalje ispitivanje ili na hirurško uklanjanje.

 

Kako ukloniti mladež?

U praksi se najčešće primenjuju klasično hirurško ili uklanjanje mladeža radio-talasima.

 

1. Hirurško uklanjanje mladeža


Uklanjanje mladeža na klasičan način obavlja se skalpelom. Posle odstranjivanja radi se patohistološki pregled mladeža koji je obavezan. Komplikacije posle uklanjanja mladeža nema, a jedino što ostaje je fini, skoro neprimetan ožiljak.

 

2. Uklanjanje mladeža radio-talasima


Uklanjanje radio-talasima umesto skalpelom vrši se elektrodom. Prednost uklanjanja radio-talasima je minimalna trauma tkiva, jedva primetan ožiljak i brže zarastanje. Bitno je naglasiti i da se primenjuje lokalni anestetik u vidu kreme, te da je intervencija u potpunosti bezbedna i bezbolna.

 

Zaštita kože tokom leta

Kako se mladeži stvaraju grupacijom melanocitnih ćelija koje imaju ulogu u zaštiti od štetnog UV zračenja, veoma je bitno preventivno delovati i adekvatno štititi kožu tokom cele godine, a posebno kada su visoke temperature i letnji meseci u pitanju.


Uz pravilnu pripremu kože za sunčanje bićete bezbedni i bezbrižni. Jedan od najboljih načina za unutrašnju zaštitu kože i adekvatnu pripremu za sunčanje je BetaTen protekt koji u svom sastavu sadrži beta-karoten, te osim dodatne preplanulosti kože tokom sunčanja, pomaže u zaštiti kože od raznih oštećenja uzrokovanih UV zračenjem koje može biti veoma štetno.

 

Pregled mladeža i redovne kontrole

Pored pravilne pripreme kože za sunčanje, bitno je da pratite izgled mladeža na koži, kako onih starih, tako i onih koji su se pojavili tokom godina.


Delujte na vreme. Redovno kontrolišite da li su se pojavile nejasne promene na vašoj koži. Jedan od najboljih načina je povremeni dijagnostički pregled dermoskopijom.


Ovo je posebno značajno za rizične grupe ljudi u koje spadaju:

 

  • Osobe starije od 50 godina
  • Osobe čija profesija podrazumeva svakodnevni višečasovni boravak na suncu, kao što su poljoprivrednici, putari, radnici na građevinari
  • Osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju nekog ko je bolovao od karcinoma ili melanoma kože


Iskoristite priliku za besplatan pregled mladeža koja se pruža više puta u toku godine i sačuvajte zdravlje svoje kože.


Uz redovne preglede i zaštitu kože SPF kremama, čuvajte svoju kožu iznutra- adekvatnom suplementacijom iz Strong Nature porodice.