Svi proizvodi

Jak imunitet

Zdravo srce

Digestivni trakt

Lepota i zdravlje

Stres i nesanica

Kosti i zglobovi

Dijabetes

Mršavljenje

Štitna žlezda

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Lubenica za večeru možda nije dobra ideja

Lubenica za večeru možda nije dobra ideja

Lubenica je omiljeno letnje voće svim generacijama. Kada smo bili mali, vadili smo koštice jednu po jednu, a sada možemo da je smažemo za minut, samo da pronađemo onu koja je slatka.

Preukusna je, a i veoma zdrava. Ima visoku dozu likopena, hidrira i odlična je u procesu mršavljenja. Ipak, veče nije vreme kada treba da jedete ovu poslasticu, a evo i zašto.


Zdravstveni benefiti lubenice


Leti naše telo gubi dosta vode, jer je napolju toplo. Lubenica je odličan način da se hidrirate i osvežite u toku dana. A na sve to je i preukusna.

Ima visoku nutritivnu vrednost, hranljiva je, a ne goji, što je čini vernim saveznikom u borbi protiv kilograma. Osim mršavljenja, ona ima benefite i na celokupno zdravlje – povoljno utiče na srce, bubrege, krvni pritisak, a može i pomoći u sprečavanju šloga.

Lubenica sadrži vlakna koja pomažu da se održi pravilan digestivni trakt. Dakle, jasno je da postoje brojni zdravstveni benefiti, ali je i veoma važno u kom dobu dana jedete lubenicu. Odnosno, posle koliko vremena nakon obroka idete na spavanje.

Stručnjaci ne preporučuju konzumaciju lubenice nakon 19h, jer ona sadrži i određenu količinu kiselina, što može loše uticati da digestivni proces, ukoliko nakon lubenice zaspite.


Zašto ne treba jesti lubenicu noću?


Ova poslastica koliko god da je lagana i vodena, može biti i teška za stomak, izazvati nadimanje, posebno ako je jedete pred spavanje. Kada telo nije aktivno ono ne može da procesuira lubenicu dovoljno brzo.

Noću su digestivni procesi sporiji, što može dovesti i do bolova u stomaku, nadutosti i neprijatnosti.

Iako lubenica ne spada u slatkiše, ona ima dosta prirodnog šećera, koji može ostati u organizmu, ako je jedete pred spavanje. Zadržavanje šećera može dovesti do povećanja kilograma, što je kontraefekat od onog koji ste želeli da postignete. Kada lubenicu jedete ranije u toku dana, dok je telo aktivno, taj šećer koji ste uneli, organizam sagori. Dok uveče, u pasivnom stanju, ne stiže da ga sagori.

I poslednja stvar, zbog koje treba da promislite pre nego što sledeći put uzmete lubenicu za večeru, su česti odlasci do toaleta. Ona je puna vode i noću vas može nekoliko puta buditi kako biste otišli do wc-a. To dalje dovodi do lošeg sna, zbog čega ćete narednog dana biti umorni.


Uživajte u letnjim poslasticama


Ono što smo hteli je da vam skrenemo pažnju na vreme kada jedete lubenicu. Kao što smo rekli, ona ima brojnih zdravstvenih benefita koje treba da iskoristite. Kako biste izvukli maksimum od ove poslastice jedite je u jutarnjim i ranijim popodnevnim časovima.

Obećavamo da ćete se domah osetiti lakše i lagodnije.