Glukozamin se koristi u mnogim zemljama širom sveta za jačanje matriksa zglobne hrskavice na osnovu sve većeg broja dokaza njegove efikasnosti kod osteoartritisa. Mnoge naučne studije dokazuju njegovu učinkovitost kod smanjene pokretljivosti zglobova. Glukozamin je amino-monosaharid, tačnije amino derivat D-glukoze. Aminošećeri su veoma rasprostranjeni u prirodi, a glukozamin je jedan od najzastupljenijih i uglavnom se javlja u okviru složenih polisaharida. Nalazi se u sastavu većine humanih tkiva. Komponenta je vezivnog i nervnog tkiva, sinovijalne tečnosti, mukusa i heparina jetre. Ljudski organizam sintetiše glukozamin, ali ga je potrebno unositi i hranom ili u obliku dijetetskih suplemenat. Studija koja je ispitivala značaj upotrebe glukozamina na pokretljivost kolena, ustanovila je da je, nakon upotrebe 1500 mg glukozamina dnevno u trajanju od 28 dana, došlo do značajnog poboljšanja fleksije (savijanja) i ekstenzije (opružanja) kolena. Osteoartritis nastaje kao posledica oštećenja hrskavice u zglobovima. Hrskavica je tkivo sa glatkom i elastičnom površinom koja prekriva kosti u zglobu. Dve kosti u zglobu se međusobno dodiruju preko hrskavice. Zahvaljujući svojoj strukturi hrskavica ublažava kontakte između dve kosti u zglobi – glatkoćom smanjuje trenja, a elastičnošću ublažava udarce kosti o kost koja prirodno nastaju pri kretanju i drugim pokretima. Hrskavica je tanka i usled opterećenja koja trpi, posebno u zglobovima nogu, njena vlakna se neprestano kidaju i oštećuju. Istovremeno ćelije hrskavice se neprestano obnavljaju i stvara se onoliko hrskavice koliko se pokida tokom upotrebe zglobova.