Proizvodi

Promocije

Kvalitet

Blog

O nama

Lojaliti program

Kontakt

Lojaliti program

Postanite deo našeg Lojaliti programa i uživajte u brojnim pogodnostima!

Akcije i popusti važe samo za članove Lojaliti programa. Registrujte se na vreme.

Prijavite se

Kako smanjiti valunge u menopauzi tokom letnjih dana?

Kako smanjiti valunge u menopauzi tokom letnjih dana?

Valunzi u menopauzi mogu biti posebno teško iskustvo u životu žene. Ako na to dodate letnju vrućinu i vlagu, naleti toplote mogu biti nepodnošljivi. To je jedna od onih situacija u životu koje jednostavno ne deluju pravedno. U ovom tekstu ćemo vam dati neke savete kako smanjiti valunge u menopauzi i to na prirodan način.

 

O menopauzi

Nijednoj ženi reč menopauza ne zvuči zabavno. Ona može biti ogroman tobogan koji utiče na sve aspekte naših života, od porodice, preko partnerskih odnosa, profesije, pa čak i na naše svakodnevne navike.

 

Menopauza je vremensko razdoblje od 12 meseci nakon poslednje menstruacije žene. Godine koje su dovele do te tačke kada žena može imati promene u mesečnim ciklusima, valunge i druge simptome, zovu se tranzicija menopauze ili perimenopauza. Ona počinje između 45. i 55. godine kada nivoi estrogena i progesterone fluktuiraju i obično traje oko sedam godina, u nekim slučajevima i duže.

 

Menopauza utiče na svaku ženu jedinstveno i na različite načine. Telo počinje drugačije da koristi energiju, masne ćelije se menjaju, a žene lakše dobijaju na težini.

 

Simptomi menopauze

Ulazak u menopauzu značajno smanjuje kvalitet života žene, njenu funkcionalnu sposobnost, a što joj najteže pada, neretko ugrožava i partnerske odnose.


Težina ovog razdoblja zavisi od okolnosti koje su pratile ženu tokom života, pre svega od genetike, načina života, stresova.


Nedopustivo je da žena danas bude žrtva bilo kog od simptoma koje ćemo vam navesti, s obzirom da postoji način za njihovo ublažavanje ili potpuno leiminisanje.

 

 • Valunzi
 • Neredovne menstruacije
 • Prekomerno noćno znojenje
 • Smanjen libido, vaginalna suvoća i svrab
 • Migrena i vrtoglavica
 • Inkontinencija
 • Bol u grudima, aritmija
 • Osteoporoza i degenerativne promene na kostima
 • Suvoća usta
 • Kosa opada i nokti slabe
 • Umor, poremećaj sna
 • Koncentracija i pamćenje
 • Depresija, anksioznost, razdražljivost, napadi panike
 • Promene u telesnoj težini
 • Alergije

 

simptomi menopauze

 

 

Valunzi u menopauzi – simptomi

Ako se pitate kako izgledaju valunzi, najbolje ga opisuje termin - “eksplozija toplote”. Naleti vrućine i obilnog znojenja mogu se javiti tokom dana, ali i tokom noći.


Nastaju iznenada u vidu intenzivnog osećaja toplote na licu, vratu i grudima, a onda isto tako iznenada prestanu. Posledica su nedostatka estrogena koji je u periodu menopauze na minimumu, pa se simptomi pojačavaju.


Ne mora biti toplo u prostoriji ili napolju da biste počeli da se naglo preznojavate, ali je svakako letnji period menopauze neprijatniji i otežava vam i onako napornu fazu.


Naleti vrućine veoma često žene stavljaju u neprijatne situacije, posebno kad tek počnu da se manifestuju, a one još uvek nisu naučile kako da im se prilagode.


Osim naglih talasa vrućine, još jedan neprijatan simptom koji se javlja je crvenilo kože posebno na licu i vratu. Neke žene se žale na ubrzane otkucaje srca tokom ovih epizoda.


Ovaj period je često praćen anksioznošću i depresijama organske prirode. Glavni krivac je opet estrogen čiji deficit uznemirava receptore u mozgu što može izazvati depresivne krize.

 

Koliko traju valunzi u menopauzi?

Kažu da 15% žena prođe kroz menopauzu, a da ne oseti promene. Možda ste baš vi ta srećnica!


Koliko dugo će trajati naleti toplote, zavisi od žene do žene.


Iskustva su pokazala da jedna epizoda valunga traje nekoliko minuta. Naravno, to ne važi za sve slučajeve i razlikuje se za svaku ženu. Nekima su te epizode kraće i traju svega nekoliko sekundi, dok druge mogu to proživljavati i više od deset minuta.


Period valunga tokom menopauze traje u proseku pet godina i žena nikako ne bi trebalo da bude izložena trpljenju toliko dugo.


Zato treba preduzeti sve mere i uključiti suplemente koji će taj period učiniti manje neprijatnim.

 

Kako ublaziti valunge u menopauzi?

Većina lekara pre nego što uključi hormonsku terapiju, predlaže svojim pacijentkinjama promene u stilu života barem tri meseca pre. Osim promene u ishrani, izbegavanja začinjene hrane, kofeina i vrelih napitaka, korisno je osloboditi se štetnih navika - alhohola i nikotina.


Ukoliko ste to već uradili, poželjno bi bilo dodatno očistiti organizam od nagomilanih toksina. U tome vam mogu pomoći prirodni antioksidansi Alfapoinska kiselina, Natrijum askorbinat ili čak običan vitamin C, koji se posebno preporučuju pušačima.


Redovno vežbanje i više kretanja ublažiće simptome i poboljšati kondiciju, a neće izostati ni zategnutost vaše figure.


Nekima je meditacija najveći saveznik kroz menopauzu jer duboko disanje, joga i druge tehnike opuštanja smanjuju stres bolje od bilo kog antidepresiva.


Dobar i kvalitetan san je bitan za ublažavanje valunga. Zato je najbolje da obezbedite sebi prijatan i udoban kutak za spavanje, obučete laganu, pamučnu spavaćicu i u krevet odlazite smireni i bez prekomerne stimulacije.


Na tržištu postoje prirodni preparati koji dodatno poboljšavaju kvalitet sna i pomažu da se svako jutro budite relaksirani i spremni za dnevne izazove, bez osećaja razdražljivosti i nezadovoljstva.

 

Koliko dugo traje menopauza?

Kao i njeni simptomi i samo trajanje menopauze vrlo je individualno.


Kada uzmemo u obzir da menopauza ima svoje tri velike faze, predmenopauzu, menopauzu i postmenopauzu, onda nam ne izgleda da će taj period kratko trajati.


Svaka žena je drugačija i nije lako odrediti kada će se ovo razdoblje završiti.


Put do menopauze može da traje oko četiri godine. U tom periodu, koje se zove perimenopauza, sasvim sigurno se mogu osetiti neki simptomi menopauze.


Kada se dostigne menopauza, a to znači da je mesečni ciklus izostao najmanje 12 meseci, simptomi će se verovatno nastaviti još tri, četiri godine, sve dok se nivo hormona ponovo ne uspostavi.


Neke žene tvrde da su imale simptome i po 13, 14 godina, dok neke nisu ni osetile tegobe.

 

Ginekološki problemi u menopauzi

Nepravilan menstrualni ciklus žene doživljavaju već u perimenopauzi. Menstruacije mogu biti skraćene, produžene, mogu da izostanu ili da budu veoma obilne.


Nizak nivo estrogena smanjiće prirodno podmazivanje vagine. To rezultira svrabom, osećajem vaginalne suvoće, ali i neprijatnošću i bolom tokom seksualnog odnosa.


Stanjivanje vaginalne sluznice i gubitak elastičnosti padom estrogena dovodi do njene atrofije i praćeno je peckanjem i bolom.


Prolaps materice (spuštanje materice ispod nivoa njenog normalnog položaja) je još jedan ginekološki problem koji se može javiti u menopauzi.


Promene u dojkama su nezaobilazne, pa one mogu postati osetljivije i bolne.


Kako bi se na vreme otkrile moguće abnormalnosti i sprečila patološka stanja, preporučuju se redovni ginekološki pregledi kao i mamografija u periodu menopauze.

 

starija žena na pregledu kod ginekologa

 

 

Najbolji suplementi za menopauzu

Terapiju treba uvesti onda kada uredne menstruacije postanu oskudne i neuredne.


Kada jajnici ne proizvode dovoljno polnih hormona, neophodno ih je nadoknaditi kako bi se kvalitet života održavao. Dok neke žene neravnotežu pokušavaju da reše hormonskim supstitucionim terapijama, druge se okreću korišćenju biljnih suplemenata.

 

Najbolje biljne tablete za menopauzu u sebi sadrže ulje žutog noćurka.


Epobalans+ biljni preparat na bazi ovog ulja i vitamina E posebno se preporučuju ženama u menopauzi. Osim što će ublažiti simptome menopauze i očuvati hormonalni balans, postaće vaš saveznik u poboljšanju kvaliteta vaše kose i kože.


Ulje žutog noćurka sa vitaminom E je efikasan prirodni proizvod koji će ublažiti simptome menopauze ali i PMS-a. Ulje žutog noćurka reguliše hormonski disbalans i tako utiče na kvalitet života osetljive grupe žena - smanjuje tegobe, menstrualne bolove, oticanja, nervozu I razdražljivost, popravlja raspoloženje i utiče na poboljšanje libida. Ovaj suplement poznat je u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema kao i podizanju imuniteta i bolje funkcije centralnog nervnog sistema. 

 

Idustrija potrošačkih proizvoda voli menopauzu. Širom sveta postoji preko 500 miliona žena na koje se ova industrija oslanja i većina će učiniti sve da odloži starost. Kao rezultat toga imamo mnoštvo proizvoda i svi nam obećavaju da ćemo izgledati mlađe i osećati se bolje u ovoj sasvim normalnoj fazi života. To nije slučaj sa našim suplementima, pored obećanja, imamo i rezultate. O kvalitetu govori višedecenijsko postojanje na tržištu.

 

Strong Nature bira ono najbolje iz prirode, nauke i tradicije, i pakuje u proizvode vrhunskog kvaliteta i efikasnosti. Postojimo da bismo vam bili podrška u svakoj fazi vašeg života.